Dnes je 24. 11. 2024

Víno lze uchovávat doma, musíte se však držet těchto 5 zásad

Autor: Redakce
Rubrika: Praktické tipy
Čvc 14th, 2015
0 komentářů

Průměrný Čech vypije ročně něco málo přes 20 litrů vína. Konzumace archivních vín ustupuje do pozadí, moderním trendem je pít tzv. mladá vína. Neznamená to, že je pijeme ihned po jejich výrobě, ale mnozí z nás si doma schovávají láhev na pozdější konzumaci. Bez ztráty svých dobrých vlastností se dají bílá vína za ideálních podmínek uchovávat zhruba půl roku, červená pak rok. Pokud si tedy doma šetříte láhev na speciální příležitosti, měli byste dodržovat následujících 5 tipů pro správné uchovávání vína.

Tip č.1: Zajistěte stálou teplotu a vlhkost

Ne nadarmo každý dobrý vinař disponuje vlastním sklepem. Právě v něm totiž najdeme ideální podmínky pro uchovávání vína. Optimální podmínky pro uchovávání vína vytváří chlad, tma a vlhko. „Ideální teplota pro uchovávání bílého a růžového vína je mezi 9 a 11 stupni. Pokud nemáte sklep, doporučujeme víno uchovávat v ledničce, ve které se dá nastavit optimální teplota. Uložením vína do spíže riskujete kolísání teploty, které vínu značně uškodí. Dochází pak k vysrážení vinného kamene nebo se ve víně můžou začít tvořit nežádoucí mikroorganismy,” vysvětluje enolog Ondřej Lukeš z vinařství Starý vrch, které vyrábí přívlastková vína z Velkopavlovické oblasti. Při uchovávání vín se můžete lehce vychýlit z optimálního rozsahu teploty. Důležité ovšem je, aby se vínu dostávala stálá a neměnná teplota.

Kromě teploty je důležitá také vlhkost, která je pro uchovávání vína ideální mezi 65 – 80 %. Nižší vlhkost zapříčiňuje odpařování vína, vyšší zase vznik plísní. Opět zde platí, že vlhkost nesmí kolísat a musí být stálá.

Tip č.2: Vzduch je nepřítel vína

Některá vína jsou vhodná k okamžité konzumaci a nedoporučuje se je uchovávat ani po dobu několika málo týdnů. Jsou to zejména vína, která se nachází v nepříliš dobře utěsněné lahvi. Před koupí proto vždy zkontrolujte, jestli je korek správně zasazen a je tedy dostatečně zabráněno přístupu vzduchu. Právě vzduch je dalším nepřítelem vína a zabraňuje jeho čerstvosti. „Vzduch nutí víno neustále pracovat a dříve stárnout. Pokud je tedy nedostatečně uzavřená láhev, víno v ní rychleji ztrácí své dobré vlastnosti. Víno z láhve, které nedopijete, ale chcete si jej vychutnat později, přelijte do láhve odpovídající velikosti tak, aby v ní po přelití nezůstal přebytečný vzduch,” radí hlavní enolog hustopečského vinařství Starý vrch Ondřej Lukeš. Víno stárne nejenom vlivem působení vzduchu, ale také při uchovávání vína při teplotě vyšší než 15 stupňů.

Tip č.3: Víno nasává pachy

Při uložení vína do sklepa, do ledničky nebo na jakékoliv jiné místo musíte také přemýšlet, co všechno společně s vínem naskladníte. Víno, respektive korek, má totiž tendenci nasávat okolní pachy, které tak proniknou přímo i do aroma vína. V žádném případě proto neuchovávejte víno s nebezpečnými chemikáliemi, například v kuchyňské lince společně s dezinfekčními přípravky. Opět se zde inspirujte některými vinaři, kteří sklep využívají k ukládání i jiných věcí než vína. Bílá vína můžete skladovat například společně s ovocem nebo jinými potraviny, které nevydávají silný či nevhodný zápach.

Tip č.4: Láhve skladujte vodorovně

Všimli jste si, že ve vinném sklípku nikdy nespatříte láhve skladované „nastojato“? I toto má svůj pádný důvod. „Vinaři pečlivě hlídají, aby se k vínu nedostal vzduch. Ačkoliv se vám může zdát, že je korek nepoškozený, víno se může zkazit. Je to právě kvůli tomu, že jste láhev skladovali kolmo. Korek tak přestal být v kontaktu s vínem a vyschl. O zkažení vína se pak postaral vzduch, který se do něj dostal skrz vyschlý korek,” vysvětluje hlavní enolog hustopečského vinařství Starý vrch Ondřej Lukeš. Láhve proto skladujte jedině vodorovně. Korek musí být neustále vlhký a plnit tak svou funkci bariéry před vzduchem, kvůli kterému víno oxiduje.

Tip č.5: S lahvemi příliš nehýbejte

Se správným skladováním souvisí také omezení pohybu s vínem. Manipulujte s ním opravdu jen v nutných případech. Víno neukládejte ani do míst, kde hrozí drobné otřesy, například blízkostí některého elektrického spotřebiče. V případě častého přemisťování nebo drobných otřesů ztrácí víno svůj charakteristický buket.