Dnes je 1. 08. 2021

Zavařování netradičně! Místo cukru dejte do kompotu sůl a zkuste marmeládu třeba z kiwi nebo mrkve

Autor: Redakce
Rubrika: Praktické tipy
Čvc 1st, 2021
0 komentářů

Jahody, borůvky, třešně, maliny, ostružiny, broskve, melouny… Léto nabízí širokou plejádu lahodných sezónních plodin. Jak ale bohatou úrodu ze zahrádky nebo plné košíky z farmářských trhů zužitkovat? Pusťte se do čím dál oblíbenějšího zavařování. S šikovnými pomocníky to bude hračka, navíc se můžete pustit do kulinářských experimentů při kombinování chutí džemů, marmelády i kompotů. Zkuste třeba náš recept na jahodový džem se sladkou vanilkou a voňavou levandulí.

Zavařování je historií prověřenou a oblíbenou metodou, jak si i do zimních měsíců uchovat úrodu ovoce a zeleniny. Marmelády, džemy, povidla, kompoty, sterilovaná zelenina, to vše jsou pochutiny, které pracují právě s principem zavaření neboli sterilace. Domácí výrobky jsou přitom často s chutí těch kupovaných nesrovnatelné – jak jednou se zavařováním či „marmeládováním“ začnete, skoro jistě se už k průmyslově zpracovaným variantám nevrátíte. Zavařování přitom vůbec nemusí být dřina. A dokonce nepotřebujete ani zavařovací hrnec, byť je jeho použití samozřejmě velmi praktické. Vystačíte si klidně s obyčejným hrncem, ale i troubou, mikrovlnkou, či dokonce myčkou nádobí. Jednotlivé postupy si hravě najdete na internetu, nastudujte si je ovšem velmi pečlivě, protože se mnohé postupy neobejdou bez rizik. „Například v troubě je docela těžké udržet rovnoměrnou teplotu, zvlášť, pokud nemáte teploměr do trouby. Při zavařování v klasickém hrnci naplněném vodou je zase potřeba zajistit, aby se sklenice nedotýkaly a neklapaly o sebe, jinak hrozí jejich prasknutí. Při zavařování v mikrovlnce zase nelze používat oblíbené sklenice s omnia víčky, ale jen sklenice s víčky na závit, protože tu na ně působí značný tlak,“ radí Daniela Jičínská, Brand manager Magnet 3PAGEN, který nabízí řadu pomocníků a vychytávek nejen do kuchyně.

Jahodový džem s levandulí a vanilkou

½ hrnku vody

1 hrnek + 1 lžíce cukru

½ hrnku sušených květů levandule

4 hrnky nahrubo nakrájených jahod

2 vanilkové lusky

2 lžičky práškového pektinu

Vodu nalijte do kastrolku a přidejte 1 hrnek cukru. Cukr rozmíchejte, dokud se nerozpustí, a přiveďte k varu. Odstavte z plotny, přidejte květy levandule, dobře promíchejte a nechte půl hodiny přikryté louhovat.

Poté přeceďte levandulový „sirup“ do většího hrnce, přidejte jahody a zrníčka z vanilkových lusků a vše vařte, dokud jahody nerozměknou. Nezapomínejte pravidelně míchat, aby se směs nepřipálila, a vybírat vznikající pěnu. V malé misce smíchejte lžíci cukru a 2 lžičky pektinu, přidejte do hrnce a dobře promíchejte, aby se pektin a cukr zcela rozpustil. Povařte ještě asi 5 minut nebo do požadované hustoty.

Hotový džem lijte ještě za horka do vyvařených a zahřátých sklenic, které po naplnění a zavíčkování otočte dnem vzhůru. Pokud chcete mít jistotu, že džem dlouho vydrží, můžete jej sterilizovat.

Základní pravidla: Hlavně si hlídejte čistotu

Samotné zavařování je jednoduché, přesto je potřeba dodržovat určitá pravidla. Používejte vždy jen zcela čisté a vyvařené sklenice a víčka. Při výrobě marmelád, džemů a povidel nikdy neochutnávejte přímo z vařečky či lžíce, kterou vařící se směs mícháte. Přes sliny by se do ní totiž mohly dostat bakterie, které by ji pak znehodnotily. Džemy, povidla a marmelády se do sklenic plní horké, a proto je potřeba nahřát i sklenice, jinak hrozí prasknutí. Sklenice nesmíte nikdy plnit až po okraj, stačí 2 až 3 centimetry pod něj. A hlídejte si, aby před zavíčkováním byly okraje sklenic dokonale čisté. S tím vám pomohou třeba i speciální trychtýře a zúžené naběračky. Zpracovávejte vždy jen důkladně omyté, plně zralé (ale ne přezrálé) plodiny, které nejsou nahnilé, potlučené či plesnivé. Před zpracováním je podle druhu odstopkujte, vypeckujte, zbavte jádřinců, případně i oloupejte.

Hrajte si a kombinujte

Při přípravě domácích marmelád, džemů, kompotů či zavařenin všeho druhu lze popustit uzdu kreativitě a vyzkoušet různé kombinace chutí nebo méně tradiční druhy plodin. Co třeba takový džem nebo marmeláda z bezinek, moruše, rakytníku, mišpulí, hroznů, mirabelek či arónie neboli černého jeřábu? Milovníci exotického ovoce zase mohou vyzkoušet marmeládu z kiwi, ananasu, fíků, nebo dokonce vodního melounu. A zůstat nemusíte jen u ovoce! Výbornou marmeládu, která vedle sladkosti hraje i jinými chutěmi, připravíte z rajčat, mrkve, dýně nebo například karamelizované cibule. Použít můžete samozřejmě i kombinace různých druhů ovoce a zapojit také koření. „Skvělá je například kombinace lesních bobulí s citronem, jahod s mangem, třešní s pomerančem nebo třeba hrušek s rebarborou. Z koření a bylinek nejčastěji využijete vanilku, skořici, zázvor nebo mátu, ale třeba i levanduli, kardamom nebo tymián,“dává tip Daniela Jičínská.

U zavařenin si zase můžete vyhrát s vizuální stránkou, když zkombinujete plodiny různých barev. Chutě si můžete vyladit opět podle sebe, obvykle se ale doporučuje míchat se sladšími druhy spíše ty kyselejší a naopak. A pokud jde o sladkou chuť, víte, že cukr není u zavařenin zas tak potřeba? Stačí, když sáhnete po přirozeně sladším ovoci, vyberete ty opravdu plně dozrálé plody plné chuti a při zavařování přidáte špetku soli. Sůl z ovoce vytáhne sladké složky, které se v kompotu nebo i marmeládě krásně rozvinou.

Marmeláda, džem, povidla. Znáte rozdíl?

Marmeláda má hladkou konzistenci, protože se ovoce po rozvaření ještě rozmixuje. Ta opravdu pravá marmeláda by ale měla obsahovat alespoň 20 % citrusového ovoce, jinak se správně legislativně mluví o džemu. Přesto se toto označení hlavně v domácím prostředí běžně používá právě pro rozmixovanou ovocnou zavařeninu.

Džem bývá řidší než marmeláda a obsahuje kousky ovoce.

Povidla mají hladkou konzistenci tužší než marmeláda. Většinou se rozvařují i několik hodin, dokud se z ovoce nevypaří všechna voda. Nakonec se mohou rozmixovat, ale po dlouhém vaření to často není potřeba.

Pomocníci pro snadné zavařování

Vypeckovávač ovoce

Zbavte úrodu pecek snadno a rychle, bez špinavých prstů a skvrn na oblečení s tímto patentovaným specialistou. Díky přísavkám bude na stole dokonale stabilní, na pecky má samostatnou přihrádku. Využijete jej nejen na třešně a višně, ale i menší švestky, ryngle a mirabelky či olivy. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet3p.cz, odkaz zde.

Cena: 278 Kč 

Trychtýř na marmeládu

Aby se vám marmeláda či džem nezkazily, je potřeba zajistit dokonale čisté hrdlo sklenice. S tím vám pomůže praktický trychtýř. Už žádné dodatečné omývání sklenic a uleptaný stůl. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet3p.cz, odkaz zde.

Cena: 139 Kč

Etikety na sklenice

I sklep plný zavařenin vyžaduje štábní kulturu. Hravě ji zvládnete s těmito samolepicími etiketami s krásným ovocným dekorem. V balení 96 kusů samolepek ve 4 motivech. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet3p.cz, odkaz zde.

Cena: 167 Kč

Univerzální otvírák na sklenice

Zavařit je jedna věc, ale abyste si na svých výtvorech pochutnali, je potřeba se k nim dostat. S tímto šikovným univerzálním otvírákem to nebude problém. Otevřete s ním víčko každé velikosti, v ruce se nesmeká a má příjemnou měkkou rukojeť. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet3p.cz, odkaz zde.

Cena: 109 Kč