Dnes je 21. 09. 2019

Vybrané rybí pochoutky nemusejí být těžké na přípravu

Autor: Redakce
Rubrika: Lifestyle
Lis 30th, 2015
0 komentářů

Oblíbené rybí pokrmy, které se na jídelních stolech tak často neobjevují, jsou často těžší na přípravu. Aby si milovníci mořských plodů mohli vychutnat některé ze svých oblíbených jídel, zamíří raději do restaurace, než by si pokrm připravili doma. Jsou však někteří, kteří nemají čas chodit do restaurace, ale své oblíbené jídlo si přesto chtějí dát. Pro takové přinášíme recepty, jak si uvařit například filety z mořského ďasa s parmskou šunkou nebo tuňáka s rajčatovou salsou. Jejich příprava zabere jen půl hodiny.

Platýs se dá připravit čtyřmi různými způsoby

Platýs obsahuje velmi málo tuku, na 100 gramů je to 1,9 procenta. Nejběžnějším druhem této ryby, která se nejvíce vyskytuje v Severním moři, je platýs velký. Jako náhražka může posloužit platýs červený nebo třeba pakambala. „Platýs má bílé a velmi chutné maso, proto je mezi lidmi velice oblíbený. Způsobů, jak dobře připravit jídlo z platýsa, je hned několik. Pro rychlejší jídla je to smažení nebo vaření. Platýse je však dobré i upéct nebo ugrilovat,“ říká Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee.

  1. recept šéfkuchaře Nordsee: Filety z platýsa ala Cordon Bleu (doba přípravy zhruba 35 minut)

Ingredience (4 osoby):

8 filet z platýsa od NORDSEE

1 balení strouhanky na ryby od NORDSEE

4 plátky sýra

4 plátky vařené šunky

2 limetky

1 polévková lžíce mouky

3 polévkové lžíce olivového oleje

Sůl

Mletý pepř

600 g malých brambor

1 vejce

1 šalotka

Rozmarýn

Postup:

Brambory ještě ve slupce předvařte a nechte je vychladnout. Oloupejte je a usmažte na 1 lžíci olivového oleje dozlatova. Oloupejte šalotku, nakrájejte ji na malé kousky a smažte s bramborami, dokud nezhnědne. Brambory okořeňte trochou soli a pepře a přidejte umytý, najemno nasekaný rozmarýn. Filety platýsa vysušte papírovým ubrouskem. Vložte plátek sýra a šunky mezi dva filety a okořeňte troškou soli a pepře. Plněné filety vyválejte v mouce, rozmíchaném vejci a nakonec v rybí strouhance od NORDSEE. Smažte opatrně na zbytku olivového oleje na středním stupni ohřevu. Hotové filety poklaďte na talíř a ozdobte čtvrtkami limetky. Servírujte se smaženými bramborami a přílohou, například hlávkovým salátem.

Dobrý tuňák má světlé maso

Chuť jedné z nejoblíbenějších ryb připomíná jemný telecí filet se slanou příchutí. Na jazyku však může chutnat i trochu jako marcipán. „Kvalita tuňáka se pozná na barvě masa. Platí, že čím je maso světlejší, tím je lepší a chutnější. Tmavě červená barva napovídá, že je kvalita masa nižší. Tomu pak odpovídá i cena,“ přibližuje Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee. Tuňák je velice oblíbený v konzervované podobě, stále větší poptávce se však těší i jako čerstvý nebo mražený.

  1. recept šéfkuchaře Nordsee: Tuňák s rajčatovou salsou (doba přípravy: asi 30 minut)

Ingredience (4 osoby):

800 g filetů z tuňáka od NORDSEE

80 g šalotky

200 g rajčat

40 g sezamových semen

1 malá chilli paprika

2 limetky

50 ml sójové omáčky

3 polévkové lžíce olivového oleje

Mořská sůl od NORDSEE

Mletá paprika

Postup:

Zeleninu omyjte a šalotky oloupejte. Rajčata předvařte ve vroucí vodě, oloupejte, vyřízněte jádro a pokrájejte na kostky. Chilli papriku rozkrojte napodél a odstraňte semena. Chilli papriku a šalotky najemno pokrájejte na kostky a přidejte k rajčatům. Na sucho opražte v pánvi sezamová semínka a nechte vychladnout. Ze dvou limetek vymačkejte šťávu a přidejte ji spolu se sójovou omáčkou, dvěma polévkovými lžícemi olivového oleje a opraženým sezamem do rajčatové směsi. Dle chuti přidejte do salsy sůl a trochu pepře. Filety z tuňáka okořeňte troškou soli a větším množstvím mleté papriky. Potřete grilovací mřížku olejem a filety grilujte zhruba 5 minut.

Tip: Servírujte s křupavou bagetou.

Mořský ďas nevypadá dobře, o to lépe chutná

Ačkoliv je mořský ďas, kterému se někdy přezdívá ďábel, považován za jednu z nejošklivějších ryb, jeho chuť je znamenitá. Pro svůj vzhled se málokdy prodává vcelku. Jediná část jeho těla, ve které má kosti, je páteř. Proto je konzumace velice jednoduchá. „Dobrou náhradou za mořského ďasa je například štikozubec, vlkouš obecný nebo pilobřich trnitý. Samotný ďábel je pak dobrý v kombinaci s parmskou šunkou nebo slaninou,“ radí Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee. 

  1. recept šéfkuchaře Nordsee: Filety z mořského ďasa s parmskou šunkou (dobra přípravy zhruba 25 minut)

Ingredience (4 osoby):

600 g čerstvých filet z mořského ďasa od NORDSEE

6 plátků parmské šunky

1 polévková lžíce oleje

1 balení koření na smažené ryby od NORDSEE

1 balení těstovin

Sůl

1 sklenka koprovo-limetkové omáčky od NORDSEE

Postup:

Pokrájejte filety z mořského ďasa na přibližně čtyřcentimetrové kusy. Okořeňte trochou koření na smažené ryby od NORDSEE. Plátky parmské šunky podélně rozkrojte na dva kousky a každým kouskem omotejte jeden kus filety. Na pánvi rozehřejte olivový olej a šunkou omotané filety krátce osmahněte. Pánev poté dejte do trouby a pečte na 80 °C ještě asi 8 minut. Mezitím uvařte těstoviny ve slané vodě dle instrukcí na obale. Rozehřejte koprovo-limetkovou omáčku, ale dejte dobrý pozor, aby nezačala vařit. Těstoviny uvařené al dente nechte okapat a naservírujte na velký talíř. Kousky mořského ďasa naaranžujte na těstoviny. Podávejte s koprovo-limetkovou omáčkou.