Dnes je 26. 05. 2019

Syrových ryb se bát nemusíte. Přesvědčí vás o tom tyto tři jednoduché recepty

Autor: Redakce
Rubrika: Praktické tipy
Srp 9th, 2016
0 komentářů

Zatímco v Asii se syrové ryby v různé podobě vyskytují na jídelníčku denně, v českém prostředí není konzumace tepelně nezpracovaných ryb příliš běžná. Syrové rybí maso přitom obsahuje pro tělo velmi cenné vitamíny B12, A a D, ale i fosfor nebo vápník. V tomto článku vám proto prozradíme, v jaké podobě se můžete se syrovými rybami setkat a na co dát při jejich konzumaci pozor. V případě, že se chcete do přípravy rybích pochoutek pustit doma, přinášíme také několik zajímavých receptů přímo od odborníků na rybí speciality ze společnosti Nordsee.

V zahraničí narazíte na živé sépie i chobotnice

Konzumace syrových ryb je typická zejména pro asijské země. Přední místo v konzumaci ryb dlouhodobě udržují Japonci. Jen v Tokiu jsou stovky tisíc restaurací a většina z nich v jídelníčku syrové ryby nabízí. Není tak divu, že se v Japonsku každý den prodá na 2 500 tun ryb a mořských živočichů. Ty nejlepší kusy se každé ráno draží často za velmi vysoké ceny. Sousto toho nejlepšího tuňáka tak může zájemce stát i několik set korun. Asiaté si ale nelibují pouze v konzumaci syrových ryb, na jejich jídelníčku se objevují i další, pro Evropany často nepochopitelné, speciality. Japonci například konzumují syrové sépie, které praskají v puse a uvolní zvláštní nahořklou chuť, v Koreji jsou zase velmi oblíbené živé chobotničky.

Sushi snadno přizpůsobíte své chuti

Sushi je jeden z asijských pokrmů, který je velmi oblíbený i v Evropě, a to především proto, že nabízí hodně variant. „Ryba v sushi nemusí být nutně syrová, začátečníci mohou zvolit variantu se smaženým nebo uzeným lososem, vařenými krevetami nebo grilovaným úhořem,“ říká Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee a dodává, že ať už se rozhodnete pro jakýkoliv druh sushi, musíte dbát na čerstvost všech surovin.

  1. recept šéfkuchaře Nordsee: Maki sushi s lososem a avokádem

Ingredience (24 kusů)

  • 100 g čerstvého lososa
  • 200 g sushi rýže
  • ½ avokáda
  • 2 ks mořské řasy
  • 2 polévkové lžíce rýžového octa
  • 1 polévková lžíce cukru
  • ½ polévkové lžíce soli

K přípravě:

  • Bambusová rohož
  • Fólie

Postup

Sushi rýži několikrát důkladně propláchněte tak, abyste jí zbavili přebytečného škrobu. Poté ji vložte do hrnce, zalijte vodou a vařte, dokud se nevypaří všechna voda. Mezitím si z rýžového octa, cukru a soli připravte nálev. Všechny ingredience důkladně promíchejte. Pro snazší rozpuštění cukru můžete směs mírně zahřát. Hotovou rýži nechte zhruba 20 minut vychladnout, poté ji vložte do dostatečně velké dřevěné mísy a postupně přimíchávejte hotový nálev. Ochucenou rýži nechte vychladnout. Čerstvého lososa omyjte, zbavte ho kůže a ostrým nožem ho po vlákně nakrájejte na zhruba 0,5 cm tenké plátky. Avokádo oloupejte, zbavte pecky a též nakrájejte.

Pro samotné rolování sushi si připravte bambusovou rohož a pokryjte ji fólií. Na fólii položte mořskou řasu, na ní pak navlhčenou rukou začněte vrstvit rýži, kterou rozprostřete téměř po celé délce řasy. Zhruba do středu navlhčené rýže pak vrstvěte plátky lososa a avokáda. Zbylým octovým nálevem potřete volný okraj řasy a opatrně rolujte směrem k tomuto okraji. Hotovou rolku nechte několik minut odstát a poté krájejte na stejně silné kusy. Podávejte s wasabi, nakládaným zázvorem a sojovou omáčku.

Ceviche – specialita z Jižní Ameriky, kterou připravíte i doma

Syrové ryby se ale nepřipravují jen v Asii. V Jižní Americe například můžete narazit na peruánskou specialitu zvanou Ceviche. Jedná se o kousky syrových ryb marinované ve šťávě z citrusů, která dodá jídlu příjemnou svěžest. „Šťáva z citrusů působí na kvalitu a konzistenci masa, kdy se ryby v kyselém prostředí v podstatě uvaří. Proces studeného vaření tak ryby zbaví všech potenciálně nebezpečných bakterií,“ vysvětluje Marek Sedlák z Nordsee. Ceviche lze navíc připravit jak z ryb mořských, tak těch sladkovodních.

  1. recept šéfkuchaře Nordsee: Peruánské Ceviche

Ingredience (4 porce)

  • 800 g bělomasé ryby (například okoun, treska)
  • 6 až 10 limetek nebo citronů
  • 2 cibule
  • ½ čerstvé chilli papričky
  • Řapíkatý celer
  • Sůl
  • Čerstvý koriandr

Postup přípravy

Rybí filety nechte zhruba 30 minut odležet v lednici. Poté je nakrájejte na malé kostky a rozložte do mísy tak, aby se jednotlivé kusy nepřekrývaly. Posolte, posypte čerstvým koriandrem a přidejte i nakrájený řapíkatý celer. Připravené maso zalijte dostatečným množstvím limetkové šťávy tak, aby byly všechny porce v nálevu ponořené. Pro větší pikantnost přidejte najemno pokrájenou chilli papričku. Vše pokryjte plátky cibule a nechte marinovat zhruba 20 minut. Podávejte s vařenými brambory a čerstvým salátem.

Tatarák z ryby – lehčí a zdravější varianta oblíbené pochoutky

Tatarák z hovězího masa je tradiční pochoutkou Čechů. Pro ty, kteří toto těžké jídlo nemají v lásce, však existuje zajímavá varianta vyrobená právě z ryb. Pochutnat si totiž můžete na tataráku z lososa, tuňáka, ale i z českého kapra. Tatarák z ryb je skvělou variantou pro lidi, kteří s konzumací syrových potravin teprve začínají. Ryby jsou totiž najemno nastrouhané a doplněné o další ingredience. Podle odborníků je navíc riziko nákazy Salmonellou nebo dalšími bakteriemi u syrových ryb mnohem menší než při konzumaci syrového jatečního masa.

  1. recept šéfkuchaře Nordsee: Tatarák z kapra

Ingredience (2 porce)

  • 200 g kapřích filet
  • 1 cibule
  • 1 žloutek
  • ½ lžičky sladké mleté papriky
  • Špetka mletého kmínu
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • Tabasco
  • Hořčice, kečup
  • Citrónová šťáva
  • Zelená petrželka

Postup přípravy

Kapří filety zbavte kůže a vykostěte. Maso omyjte a pomelte na masovém strojku. Pokud nemáte strojek k dispozici, můžete maso nakrájet na velmi malé kostičky. Smíchejte s najemno nakrájenou cibulí, přidejte žloutek a promíchejte. Dochuťte solí, pepřem, mletou paprikou a kmínem dle potřeby. Přidat můžete také trochu hořčice, kečupu nebo kapku tabasca.