Dnes je 28. 11. 2022

Sušené ovoce a instantní jídlo získaly novou konkurenci, poptávka po vymražených potravinách roste

Autor: Redakce
Rubrika: Lifestyle
Kvě 9th, 2014
0 komentářů

Jednoduchá příprava, nízká hmotnost vhodná pro převoz a dlouhá doba trvanlivosti. To jsou hlavní výhody dehydratovaných potravin. Mezi nejoblíbenější jídla s těmito vlastnostmi patří sušené či kandované ovoce a instantní jídla. Tyto pokrmy však
v posledních měsících získávají silnou konkurenci. O přízeň českých zákazníků se totiž nově začalo ucházet vymražené, neboli lyofilizované  jídlo a ovoce, které je z hlediska chuti i jednoduché přípravy pro klasické sušené potraviny silným soupeřem. Podle
posledních vědeckých studií je navíc zřejmé, že jsou potraviny zpracované lyofilizací daleko zdravější než glutamátem  výrazňované a sírou konzervované pokrmy.

Při tradičním procesu sušení se potraviny umístí do horkého prostředí, kde se z nich postupem času odpaří voda. Sušením potraviny přicházejí o svůj původní tvar a vlhkost, mění se jejich struktura a chuťové vlastnosti. Většina sušeného ovoce dostupného v obchodech navíc prochází sířením a přidávají se do něj barviva a cukry tak, aby si plody uchovaly lákavý vzhled a prodloužila se jejich trvanlivost. Instantní sušená jídla, jako jsou například polévky či omáčky v prášku, pak obsahují
glutamáty, které zvýrazňují chuť. Nadměrná konzumace těchto látek však může mít negativní dopady na lidské zdraví. Požití většího množství oxidu siřičitého může u citlivých osob způsobit vyrážky a otoky hrdla. Nadměrná konzumace glutamátu může vyústit v alergické reakce či bolesti hlavy a nevolnost.

Při lyofilizaci, tedy sušení potravin mrazem, není nutné používat žádné rizikové konzervanty ani zvýrazňovače chuti. Při tomto postupu je pokrm nejdříve prudce zmražen až na −80°C, v důsledku čehož vzniknou v potravině drobné krystalky ledu. Ty posléze zabrání narušení její struktury. Po procesu zmražení se potraviny umístí do sušárny, kde jsou vystaveny silnému podtlaku a dosušují se odpařováním (sublimací). Při sublimaci krystalky vody v potravinách přecházejí do plynného skupenství ve formě vodní páry. Pokrm si tak uchová původní texturu i chuť. Podle posledních výzkumů si navíc lyofilizované potraviny uchovávají více vitamínů a minerálů než při tradičním sušení horkým vzduchem.

Potraviny sušené mrazem získávají podle obchodníků v posledních měsících v Čechách stále větší oblibu. Zvýšený zájem registrují například prodejci sportovních potřeb a výživy. „Lyofilizací lze vyrobit kompletní a vyvážené hlavní jídlo, jako je například guláš s bramborami nebo boloňské těstoviny. Sáček takto připraveného jídla váží přibližně 90 gramů a po zalití horkou vodou získá hmotnost asi 500 gramů. Lze jej navíc připravit a konzumovat přímo z původního speciálního obalu, a proto jej oceňují
hlavně horolezci na expedicích či turisté pohybující se v odlehlých oblastech,“ upřesňuje Robert Kubaczka, provozovatel e-shopu se sportovním vybavením Blackcomb.cz.

Poptávka roste i po mrazem sušeném ovoci, které proniká do jídelníčků běžných Čechů. Ti jej rádi konzumují zejména při snídaních či rychlých svačinách. „Vymražené ovoce lze využít jako přísadu do müsli, kaší nebo jiných cukrovinek. Někteří lidé jej také rádi konzumují jako pochutinu místo chipsů. Při dodržení skladovacích podmínek bez přísunu vlhkosti a kyslíku totiž lyofilizované plody vydrží křupavé a chutné i více než rok a půl,“ dodává Martin Wallner ze společnosti Mixit.cz, která vyrábí
lyofilizované ovoce a míchá jej do cereálií a kaší.

Podle odborníků na zdravou výživu může být lyofilizované ovoce zajímavou variantou pro ty, kteří hledají u jídla nejen skladnost a rychlou přípravu, ale i zachování základních nutričních hodnot a vyšší odolnost vůči mikroorganismům. „Vzhledem k absenci barviv a zvýrazňovačů chuti se jedná o vhodnější typ pokrmu než klasická instantní jídla. I u lyofilizovaných potravin je nicméně nutné prostudovat nutriční fakta a přítomnost alergenů, a zodpovědně pak zvážit jeho konzumaci,“ dodává MUDr. Kateřina Cajthamlová, lékařka zaměřující se na výživové poradenství. Studie Amerického institutu pro výzkum rakoviny sice ukazuje, že lyofilizace zachová v potravinách většinu antioxidantů a minerálů i část některých vitamínů. Například u vitamínu C ale dochází vzhledem k jeho křehkosti ke snížení jeho koncentrace ve vymražené potravině. „V případě častější konzumace vymraženého jídla je proto vždy nutné pamatovat na vyváženost jídelníčku a neopomínat doplňování vitamínů v podobě čerstvého ovoce,“ uzavírá Cajthamlová.