Dnes je 27. 01. 2023

Čerstvé potraviny na talíři nejsou samozřejmost. Jejich přeprava je závod s časem

Autor: Redakce
Rubrika: Z trhu
Lis 30th, 2022
0 komentářů
Tradiční obchod: Zákaz prodeje za podnákladové ceny

Přeprava a skladování čerstvých potravin je jednou z největších výzev moderní logistiky. Po celou dobu je potřeba zachovat požadovanou teplotu zboží, a navíc vše probíhá pod časovým tlakem.

 

  • Objem poptávaného zboží může ze dne na den nečekaně vzrůst o desítky procent a dodavatelé na to musejí reagovat.
  • Především obchodní řetězce očekávají, že bude objednané zboží doručeno do 24 hodin. Ale ani doručení během 12 hodin není nic neobvyklého.
  • Při přepravě čerstvých potravin je jejich teplota celou dobu pod dohledem. Jedině tak je zaručena zdravotní nezávadnost. Největší riziko nebezpečného zvýšení teploty hrozí během překládky, hlavně v letních měsících.

 

Aby si spotřebitel mohl vychutnat potraviny nejen čerstvé, ale hlavně zdravotně nezávadné, je potřeba zaručit správné teplotní podmínky, a to od naložení na farmě nebo v továrně až po vyložení na prodejně. Zejména u některých produktů, jako jsou čerstvé sýry nebo balené maso, je doba použitelnosti natolik krátká, že má přepravní společnost na správné doručení leckdy jen jediný pokus.

Teplota uvnitř nákladového prostoru je během přepravy pod neustálým dohledem. Kontrola teploty se provádí také pokaždé během nakládky, překládky a vykládky zboží. Právě při překládce zboží, zejména jedná-li se o přepravu ve sběrné síti, hrozí největší riziko přerušení chlazeného distribučního řetězce. Využití služeb profesionálního logistického operátora toto riziko výrazně snižuje.

Udržování vhodné teploty je možné jen s pomocí specializované moderní skladovací infrastruktury. „Nakládací rampy jsou umístěny mimo obvod skladu ve speciálně upravených konstrukcích tvořících tepelně izolované nakládací doky. Ty jsou vybavené systémem takzvané snížené plošiny, která umožňuje otevření dveří návěsu po přistavení vozu. Doky jsou opatřeny speciálními těsnicími zástěrami, které výrazně omezují přívod teplého vzduchu zvenčí při vykládce. V Raben také investujeme do inovativních IT řešení i nejnovějších řešení šetrných i k životnímu prostředí. Odpovědnost za životní prostředí je nedílnou součástí naší vize pro rozvoj celé skupiny a jeden z pilířů naší obchodní strategie. Do roku 2025 jsme se zavázali o 30 procent snížit emisní náročnost v našich provozech a o 10 procent v dopravě. Z dlouhodobého hlediska je naším cílem snížit emise na nulu,“ zmínila Michaela Dražanová, Fresh Logistics Director Raben pro Česko a Slovensko.

Plán ochrany

Aby byla zajištěna ochrana přepravovaných a skladovaných produktů, zavedl Raben plán ochrany potravin pro svoji službu Fresh. Prostřednictvím komplexního monitorování zařízení kontroluje, kdo vstupuje do budov, zavedl omezení přístupu do vyhrazených prostor, identifikaci návštěvníků a mnoho dalších kroků. To má snížit pravděpodobnost a důsledky narušení bezpečnosti a chránit obraz společnosti a dodavatele.

Tepelné podmínky, ve kterých jsou potraviny uchovávány v každé fázi jejich cesty (od výrobce ke spotřebiteli), musejí být v souladu s potravinářskými předpisy platnými v ČR a zemích EU. Přepravu a skladování čerstvých potravin kontroluje v České republice Veterinární správa. Bezpečnost přepravovaného a skladovaného zboží je zaručena rovněž příslušnými certifikáty, jako jsou ISO 22000, IFS (International Food Standard) nebo certifikáty opravňující k manipulaci s ekologickým nebo bio zbožím. Raben Logistics Czech je držitelem certifikátů ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, certifikátu IFS Logistics a AEO.

Čas a flexibilita

Další výzvou pro logistiku čerstvých potravin je skutečnost, že se zákazníci a dodavatelé snaží minimalizovat dodací lhůty, tedy dobu od přijetí objednávky do dodání. Obchody s potravinami očekávají rychlou reakci na změny v poptávce, tedy zajištění větší dostupnosti zboží v regálech prodejen. Klíčovou otázkou pro ně je dodání do 24 hodin, 7 dní v týdnu, aby se minimalizovaly ztráty v případě vypršení trvanlivosti produktů. Koncoví spotřebitelé zase považují za samozřejmost velký výběr čerstvých produktů nejvyšší kvality – nejlépe přímo z farmy na talíř.

Potravinářský průmysl proto vyžaduje stále větší flexibilitu. „Musíme být připraveni na rychlé změny v poptávce – je to výzva jak pro výrobce, tak následně i pro logistické společnosti. Na některé změny se můžete připravit, protože vyplývají z kalendáře, například zvýšení objemu přeprav před Vánocemi, ale někdy může poptávku výrazně ovlivnit třeba počasí. Typicky jsou to potraviny na gril. V této souvislosti je výhodou dobře rozvinutá distribuční sběrná síť, která nám umožňuje rychle a pružně reagovat na aktuální potřeby zákazníků,“ dodává Michaela Dražanová.