Intolerance potravin komplikuje průběh diety, svou nemoc si mnozí ani neuvědomují
Úprava jídelníčku hraje při honbě za štíhlým tělem stěžejní roli. Průběh diety může zkomplikovat intolerance některých potravin. Například jen nesnášenlivostí laktózy trpí podle odhadů až 20 % lidí ve střední Evropě. Mnoho z nich o svém problému ale neví, jelikož si zdravotní problémy s konzumací jídla nespojují. Rozsáhlé testování potravinových intolerancí navíc není hrazeno pojišťovnami a je finančně nákladné.
Pro lidi netolerující některou ze složek vyvážené stravy bývá průběh diety problematický. Nehubnou, objevují se u nich i časté bolesti hlavy, únava, nadýmání, zažívací a respirační potíže, ekzémy. Reakce při nesnášenlivosti na konkrétní potravinu se ale může objevit až několik hodin či dnů po její konzumaci. Proto je velmi obtížné vystopovat, co člověku skutečně vadí. Lidé nejčastěji trpí nesnášenlivostí pšenice, kravského mléka nebo kvasnic.
Při intoleranci lepku je třeba vhodně nahradit celozrnné výrobky
Lidé s nesnášenlivostí lepku mívají zažívací potíže, jsou unavení a trpí bolestmi hlavy. Lékaři se shodují, že i pokud se některý ze symptomů objeví, nemusí to nutně znamenat intoleranci lepku. Stejný průběh nemoci má totiž i neceliakální glutenová senzitivita, celiakie nebo alergie. V případě intolerance nedochází k autoimunitní obranné reakci těla a nejsou tedy narušeny střevní buňky. „Při snaze zhubnout je po vyřazení lepku nutné zařadit do jídelníčku takové potraviny, aby byl dodržen dostatečný příjem sacharidů. Celozrnné pečivo musí nahradit složky jako je pohanka, jáhly, tmavá neloupaná rýže, sója nebo luštěniny. Je možné doplňovat denní příjem kalorií i pomocí instantních nápojů, které jsou bezlepkové,” doporučuje doktor Tomáš Kampe, který působí jako odborný konzultant v hubnutí u společnosti LR Health & Beauty. Jestliže se u člověka s nadváhou objeví citlivost na lepek, rozhodně není vhodné pouze vyměnit pečivo za bezglutenové. Lidé se mohou mylně domnívat, že průmyslově zpracované potraviny bez lepku jsou automaticky zdravé. Často je ale lepek nahrazován cukry a nezdravými tuky, kterých je třeba se při hubnutí vyvarovat.
Při nesnášenlivosti laktózy konzumujte květák, brokolici či mák
Vyvážená strava by měla obsahovat i mléčné produkty, které jsou důležitým zdrojem bílkovin. Jestliže se však člověk potýká s nafouknutým břichem, plynatostí a průjmy, problémy může způsobovat jeho neschopnost trávit laktózu. Průběh onemocnění se u každého člověka liší z důvodu rozdílného objemu produkovaného enzymu, takže někteří nemocní jedinci mohou tolerovat i menší množství laktózy. „Otestovat se může každý sám doma pomocí eliminační diety. Při ní vyřaďte všechny potraviny s obsahem laktózy na několik dní ze svého jídelníčku. Po několika dnech je opět zařaďte a sledujte, jestli vaše tělo zaznamenává nějaké změny,” radí Kampe. Zakysané produkty a tvrdé sýry bývají dobře tolerovány, je proto vhodné je konzumovat i během diety. Jedinci se silnou intolerancí laktózy se můžou vydat cestou specifických stravovacích směrů. Například paleo stravování či makrobiotika. Nezbytné je však doplňovat dostatečné množství vápníku, který je obsažen také v máku, sezamu, mandlích, květáku či brokolici.
I rostlinné zdroje jsou vhodným zdrojem bílkovin
Etické či zdravotní důvody vedou člověka často k vyřazení masa z jídelníčku. Tím však své tělo ochuzuje o zdroj bílkovin, které jsou nezbytné pro stavbu svalů. Vhodnou substitucí jsou luštěniny, jako je čočka, hrách, cizrna nebo sójové výrobky ve formě tofu či tempehu. Čočka dokonce obsahuje více bílkovin než kuřecí maso. Příjem proteinů je důležitý, neboť při dlouhodobém nedostatku může dojít ke zdravotním problémům. Zhorší se kvalita vlasů, nehtů a zpomalí se metabolismus, což je především při hubnutí nežádoucí.