Čerstvé ryby k létu patří. Při jejich nákupu ale můžete naletět
Dlouhotrvající vysoké teploty, které v létě panují, přímo vyzívají k odlehčení jídelníčku. V horkých dnech přijde vhod zejména čerstvé ovoce nebo zeleninové saláty. Neodmyslitelnou součástí zdravého letního jídelníčku jsou ale i ryby. Ne každý má však možnost koupit si rybu přímo od rybáře a musí se tedy spoléhat na nabídku obchodů. Koupit skutečně čerstvou rybu však nemusí být tak snadné, jak se zdá. V následujícím článku vám proto poradíme, jak se vyznat v praktikách obchodníků a nenaletět.
Stáří ryby prozradí oči, barva i vůně
Čerstvá ryba se dá poznat podle několika základních indikátorů. V první řadě si všímejte hlavy. Čerstvé ryby se totiž vždy nabízejí celé i s hlavou, oči ryby by pak měly být vystouplé a čiré. Dobré je také na rybu sáhnout. Kvalitní ryba by neměla být příliš oslizlá, pokud se dotknete její kůže, vzniklý důlek by se měl během několika minut ztratit. V případě, že důlek v mase zůstane, je ryba mrtvá už déle a raději ji nekupujte. Též žábry prozradí o stáří ryby mnohé. V ideálním případě by měly mít jasně červenou barvu, bílé a nahnědlé žábry naopak svědčí o nekvalitním kusu. Řídit se samozřejmě můžete rovněž čichem. Čerstvá ryba by v žádném případě neměla páchnout nebo být cítit rybinou.
Na rybí filety se nebojte sáhnout
Nejsnazším způsobem, jak poznat čerstvost ryby, je koupit ji celou i s vnitřnostmi. Právě ty se totiž kazí nejdříve a dají vám jasný důkaz o stáří ryby. Obchodníci ale ve většině případů nabízejí ryby vykuchané, často je dokonce dělí na samostatné filety. V tomto případě si všímejte zejména struktury masa. „Čerstvé rybí maso se nesmí při dotyku rozpadat ani štěpit. Ideální je tak prohlédnout si filet a přes rukavici nebo igelitový sáček se ho dotknout. Každý poctivý obchodník by to měl zákazníkovi umožnit,“ vysvětluje Marek Sedlák z restaurace Nordsee, která se na prodej rybích specialit zaměřuje.
Pozor na rybu zčerstvělou
Dovoz mořských ryb do českých obchodů se řídí striktními pravidly. Za čerstvou rybu lze tak považovat pouze tu, která je udržována chladem. Někteří obchodníci si ale přesto našli způsob, jak méně zkušené zákazníky oklamat. Používají totiž zavádějící pojem „zčerstvělá ryba“, který může evokovat zdánlivou čerstvost masa. Ve skutečnosti se ale jedná o rybu, která byla zmražená a následně na prodejně znovu rozmrzla. „Tyto druhy ryb nemají s čerstvými rybami nic společného. Zákazník nemá informaci o tom, jaká doba uplynula od jejího zabití, ani jak dlouho leží rozmražená v prodejně,“ vysvětluje Sedlák. Pozorně proto čtěte informace u nabízeného zboží a těmto rybám, které lákají na znovu nabytou čerstvost, se raději vyhněte.
Sladkovodní ryby nakupujte v sádkách
Pokud chcete zařadit do svého jídelníčku ryby sladkovodní, nejlepší je navštívit přímo rybářské sádky. Zde vidíte ryby na vlastní oči a máte jasnou představu o jejich podmínkách. Rybář vám navíc zvolenou rybu na místě zabije a vykuchá. V případě potřeby ji pak také naporcuje na filety. Počítejte ale s tím, že cena naporcované ryby se může výrazně zvednout. Cena jednotlivých ryb se pak liší též dle velikosti sádek. Nejvhodnější je ovšem kupovat ryby z těch větších. Tyto kusy mají totiž dostatek pohybu a nemačkají se, jejich maso je tak pružnější a kvalitnější. Cena za kilogram masa bude ale zřejmě vyšší než v obchodě.