Dnes je 24. 11. 2024

Pozor na letní teploty: 4 tipy, jak skladovat a přepravovat potraviny během cest

Autor: Redakce
Rubrika: Lifestyle
Čvn 30th, 2014
0 komentářů

V létě přichází čas výletů, pikniků a především dovolených. S vysokými teplotami se ale stává velmi aktuální také otázka správného skladování a uchovávání potravin. V horkém létě totiž více než kdy jindy záleží na správném obalu pro skladování i přepravu. Ve spolupráci s odborníky jsme pro vás připravili několik tipů, jak správně balit a uchovávat potraviny, aby vám na cestách vydržely dlouho čerstvé.

Kvalitní obal umí hotová kouzla

Základním pravidlem pro všechny potraviny během léta je jejich dobré zabalení, a to v takovém materiálu, který zaručí ty nejlepší skladovací podmínky. „Pečivo a ovoce je možné přepravovat v tradičním papírovém obalu, ovšem na delší cesty bych doporučil raději uzavřené plastové nádoby. Ty se samozřejmě hodí i pro sýry a další mléčné výrobky, pomazánky a maso,“říká Bohdan Daněk, výrobní ředitel společnosti Blatinie, která se zabývá výrobou plastových obalů a technologií určených pro různá odvětví průmyslu. „Plast jako obalový a přepravní materiál je velmi hygienický a potraviny pomůže uchovat dlouho v čerstvém stavu. Je totiž nepropustný pro vodu a vodní páru, proto zaručuje uchovávání v suchém stavu. Navíc není třeba se obávat dopadu na životní prostředí. Pokud je plast správně zlikvidován vložením do příslušného kontejneru, je jeho použití vlastně velmi ekologické,“ doplňuje Daněk.

V chladu a suchu aneb správné klima je klíčové

U celé řady potravin je možné na etiketě najít radu, která doporučuje skladovat daný výrobek v chladu a suchu. Nejedná se o samoúčelné doporučení. Před tím, než v létě vyrazíte na výlet či piknik, dejte všechny potraviny s výjimkou měkkého ovoce a pečiva na pár hodin do lednice. Zatímco uzeniny a sýry jste zvyklí takto skladovat běžně, tentokrát vychlaďte i zeleninu a cukrovinky. Druhou část doporučení, která se týká uchovávání potravin v suchu, není nijak složité splnit. Před vlhkostí můžete potraviny ochránit plastovými dózami a pro převoz chlazeného zboží je možné použít izolační tašku, kterou seženete za pár korun ve většině supermarketů.

Hotová jídla v plastových miskách jako ideální doplněk na dovolenou

Pokud chcete na dovolené ušetřit čas i peníze za jídlo, přibalte si několik hotových jídel s sebou. Při výrobě chlazených hotových jídel se dodržuje přísný výrobní postup. Hotová jídla se uloží do plastových misek, poté šokově zchladí a následně uchovávají při teplotě 1 – 4°C. Díky tomuto postupu zůstane pokrm čerstvý i několik dní.Pro přepravu těchto potravin se nejlépe hodí polypropylenové misky umístěné do přenosného chladicího boxu. Ten sice nenahradí lednici, ale pomůže uchovat potraviny podstatně déle čerstvé než při běžné přepravě v tašce. Na trhu najdete dražší chladicí boxy s aktivním chlazením, které se připojují k běžné elektrické síti či do elektrické zásuvky v autě. Dobrou službu však vykoná také klasický chladicí box s takzvanými akumulátory chladu, které je před použitím nutné dobře vychladit v mrazničce. Kvalitní chladicí box udrží potraviny i v parném létě chladné několik hodin.

Hrozba, kterou si neuvědomujeme: auto

Delší výlety v horkém létě byste měli s ohledem na skladování potravin velice dobře zvážit. Pokud totiž necháte špatně zabalené potraviny v autě zaparkovaném na slunci, můžete se s nimi rozloučit už za poměrně krátkou dobu. S tímto problémem se obvykle setkáte při cestách do středomoří a nákupu čerstvých potravin na tržištích. „Ryby, sýry i zeleninu nakoupené na trhu je potřeba ihned zpracovat, případně v autě uchovávat v chladicím boxu,“ vysvětluje Bohdan Daněk ze společnosti Blatinie. „Pouháhodina pobytu v autě v horkém klimatu totiž pro tyto potraviny znamená proměnu v naprosto nepoživatelný pokrm, jehož případná konzumace může mít velice vážné zdravotní následky,“ uzavírá Daněk.