Dnes je 30. 12. 2024

Trendy v chladírenství: důkladná izolace, využití nerezu, pojízdné regály a samonosné a snadno smontovatelné boxy

Autor: Redakce
Rubrika: Z trhu
Čvn 14th, 2017
0 komentářů

Chlazení a mrazení potravin je záležitostí, bez které by se dnes neobešel žádný supermarket, restaurace ani závod na zpracování masa či dalších potravinářských produktů. Moderní chladírenské a mrazírenské prostory vynikají důkladnou izolací a použitím materiálů, jež splňují veškeré nároky na hygienu. Na trh se rovněž začínají dostávat i snadno smontovatelné boxy se samonosnou konstrukcí a možností rozšíření dle přání zákazníka.

Produkty v mlékárenských provozech, u zpracovatelů masa, ale i v restauracích a supermarketech by se bez chladírenských a mrazírenských prostor – místností nebo boxů – neobešly. Nelze se proto divit, že jsou na tato zařízení kladeny obrovské nároky – ať už v otázce jejich výkonu, minimalizace tepelných ztrát, či plnění všech hygienických norem a využití prostoru.

Kvalitní izolace včetně dveří i podlahy

Vzhledem k tomu, že rozdíl mezi teplotou uvnitř chladírenských a mrazírenských prostor a vnějškem nezřídka kdy činí i 30 stupňů Celsia a že jejich provoz je v podstatě nepřetržitý, z hlediska energetické náročnosti patří mezi nejnáročnější provozy každého podniku. Kvalitní a dostatečná izolace je pro ně proto naprosto stěžejní.

„Ideální je použití sendvičových panelů s izolačním jádrem z polyuretanu, tedy takzvané PUR pěny. Použít kvalitní izolaci je vhodné nejen na stěny a strop místnosti či boxu, ale zejména na podlahu. Právě tou totiž uniká nejvíce chladu,“ popisuje Arnošt Čáp, statutární ředitel společnosti Frigomont, která se na mrazírenské a chladírenské prostory specializuje.

Na energetickou náročnost má velký vliv i volba dveří boxu či místnosti. Rovněž jejich jádro by mělo obsahovat polyuretanovou pěnu, která zajistí jejich správnou těsnost, v případě dveří do mrazírenských provozů bývají tyto ještě navíc vybaveny těsněním a topným kabelem. Podle Arnošta Čápa dnes výrobci přecházejí od dříve hojně vyráběných dveří s hliníkovým rámem a nerezovým plechem k produkci dveří celonerezových, které jsou odolnější vůči korozi.

Hygiena na prvním místě a variabilita úložných prostor

Pro moderní chladírenské a mrazírenské prostory je důležité i jejich vnitřní provedení, které musí odpovídat přísným hygienickým nárokům. U provozů, kde práce s potravinami probíhá přímo v boxu či chladírenské nebo mrazírenské místnosti, to znamená, že je potřeba, aby byl povrch jejich stěn omyvatelný alespoň do výše uskladnění zboží. Omyvatelné a dezinfikovatelné by však měly být i ostatní povrchy, tedy též podlahy a stropy, dále pak regály, chladicí jednotky, výparníky a další.

Současným trendem je rovněž snaha o maximální využití skladovacích prostor. K tomu se využívají například paletové regálové systémy na podvozcích nebo vjezdové regálové systémy, s nimiž lze libovolně pohybovat, variovat jejich konstrukce a uspořádat je vedle sebe či za sebou podle potřeby provozovatele. Využitím pojízdných regálů se skladovací prostor zvýší až na dvojnásobek – například místo pěti uliček s běžnými regály totiž zcela postačí jedna. Zbylý prostor pak slouží pro uskladnění zboží. „Provozovatel navíc maximálním využitím prostor ušetří na výdajích za energie,“ dodává Arnošt Čáp.

Samonosné boxy, které lze dále rozšiřovat

Výrobci chladírenské a mrazírenské techniky začínají reagovat také na poptávku po chladírenských boxech, které vynikají snadnou manipulací a lze je v budoucnu upravovat dle přání spotřebitelů. „V případě produktu s názvem Frigobox se jedná o snadno smontovatelný samonosný box, jehož stěžejní výhodou je možnost v podstatě libovolného rozšíření o další díly,“ říká statutární ředitel Frigomontu Arnošt Čáp.