Rybí tuk pomáhá cukrovce předcházet i zmírňovat její následky. Nejlepší jsou ryby mořské
Přes 800 tisíc lidí v České republice trpí cukrovkou. Jejich počet se už několik let dramaticky zvyšuje a stejný trend očekávají lékaři i nadále. Prevence cukrovky se při tom zdá být jednoduchá. Základem je vyvážena strava a dostatek zdravých tuků. Právě ty dodají lidskému tělu ryby. Nejbohatším zdrojem mastných kyselin jsou mořské ryby v čele s makrelou, tuňákem a sleděm.
Diabetes je v České republice velmi rozšířený. Zatímco před deseti lety registrovaly lékaři asi 600 tisíc nemocných, v roce 2014 jich bylo už přes 816 tisíc. Vzhledem k tomu, že počet diabetiků každoročně narůstá o desítky tisíc, stala se cukrovka celonárodní epidemií. Nejvíce rozšířena je při tom diabetes druhého typu, kterým trpí přes 90% evidovaných pacientů. Několik set tisíc lidí pak pravděpodobně o své cukrovce ještě neví.
Ryby dají tělu látky, které jinde nezíská
Mezi hlavní původce současné cukrovkové epidemie patří dle odborníků především nevhodný životní styl a konzumace velkého množství nekvalitních olejů. Ty totiž postupně ucpávají buňky naše těla a brání transportu glukózy. Přenos glukózy proto neprobíhá tak, jak má a ta se hromadí v krvi, anebo je vylučována močí. Není tak divu, že lékaři všem diabetikům doporučují výrazné odlehčení jídelníčku a vyloučení nesprávných tuků. Nahradit je může například tuk rybí. Právě rybí tuk totiž obsahuje velmi cenné látky omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. „Ryby jsou zdravé především proto, že dodají tělu mastné kyseliny, které si samo neumí vyrobit. Právě tyto tuky mohou pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi, fungují ale i jako účinná prevence,“ vysvětluje Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee. Rybí tuk je navíc dobrým zdrojem vitamínů A a D. Konzumace ryb je tak příznivě působí na funkci srdce, krevního oběhu a snižuje cholesterol.
Tučné ryby jsou pro diabetiky ideální
I když se tak většina lidí při dietě tukům vyhýbá, v případě konzumace ryb je tomu naopak. Diabetikům se totiž doporučují zejména ryby tučné pocházející z chladných vod. „Mořské ryby mají výrazně vyšší podíl mastných kyselin než ryby sladkovodní. Pro diabetiky jsou nejvhodnější makrely, čerství tuňáci, sledi nebo lososi,“ říká Marek Sedlák z Nordsee. Právě tučné ryby totiž paradoxně zamezují výskyty vysokého obsahu v tuku krvi a následnému kornatění cév, což patří k nebezpečným projevům cukrovky. Rybí tuk také účinně snižuje krevní tlak.
Pozor na úpravu ryb
Pozitivní účinky rybího tuku na zdraví prokázaly i mnohé studie. Vědci z univerzity UA ve Fairbanks například zjistili, že Eskymáci konzumují prospěšné omega-3 kyseliny z ryb až dvacetkrát více než průměrný Američan. To vede dle zjištění k menšímu riziku srdečních onemocnění i méně častému výskytu cukrovky. Pouze 3% z populace zkoumaných Eskymáků totiž trpělo diabetem druhého typu. Odborníci ale upozorňují na to, že důležité je nejen zařadit rybí maso do jídelníčku, ale také ho správně upravit. Nejvhodnější je upravit rybu na páře, v troubě nebo na kapce kvalitního oleje. Smažení ryb se naopak příliš nedoporučuje.
Mořské plody mohou cukrovku zhoršit
Zatímco ryby fungují jako účinná prevence diabetu, zdánlivě stejně zdravé mořské plody mohou zdraví diabetika spíše uškodit. Zjistili to vědci z Cambridgské univerzity. Dle jejich zjištění totiž vede konzumace krevet, krabů, mušlí i dalších mořských plodů jednou nebo víckrát týdně ke zvýšení rizika onemocnění. Výzkumníci ale opět upozorňují na to, jak důležitá je samotná příprava pokrmu. Mořské plody se totiž často smaží nebo se kombinují s nejrůznějšími majonézovými omáčkami, což neblaze ovlivňuje hladinu cholesterol v krvi.