Dnes je 17. 07. 2019

Máte rádi dýni? Zkuste 3 unikátní recepty šéfkuchaře Aqualandu

Autor: Redakce
Rubrika: Praktické tipy
Říj 27th, 2015
0 komentářů

Vymýšlení stále nových a netradičních receptů dá zabrat nejedné kuchařce či kuchaři. Šéfkuchař Aqualandu Moravia Miroslav Vrábel však pro vaši inspiraci připravil atraktivní podzimní menu. Hlavní ingredienci představuje chutná a oblíbená sezónní plodina: dýně. Po nekonečné jízdě v aquaparku si tak návštěvníci mohou v restauraci Imperium Restaurant vychutnat netradiční verzi dýňové polévky či například pečený kančí hřbet na čerstvém rozmarýnu s dýňovým krupetem. Recepty však mohou být i inspirací pro domácí překvapení v podzimních pochmurných večerech. Držíme pěsti!

Dýňová polévka se švestkovou smetanou (4 porce)

500 g očištěné muškátové dýně

1 střední cibule

1 mrkev

1 PL másla + 1 PL oleje

1 l zeleninového vývaru

2 PL cukru krystal

250 ml smetany 33%

Bílý pepř, sůl

150g zakysané smetany

1 PL švestkových povidel

Dýni rozpůlíme, vložíme do plechu, mírně pokapeme vodou a pečeme 25 minut na 140 °C. Po upečení dýni vydlabeme. Očištěnou cibuli a mrkev nakrájíme najemno a restujeme na másle s olejem. Jakmile je cibule růžová a mrkev uvolňuje barvu, přidáme vydlabanou dýni, cukr, sůl, pepř a zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a povaříme zhruba 25 minut tak, aby veškeré suroviny byly měkké. Přidáme smetanu a rozmixujeme tyčovým mixérem, poté propasírujeme přes jemné síto. Polévku dochutíme podle chuti solí a pepřem. Zakysanou smetanu promícháme se švestkovými povidly a při podávání vložíme lžíci švestkové smetany do horké polévky a podáváme.

Klasická dýňová polévka dostane spolu se zakysanou smetanou a švestkovými povidly jiný rozměr chuti.

Fotografii pokrmu si můžete stáhnout zde.

Pečený kančí hřbet na čerstvém rozmarýnu s dýňovým krupetem a restovanými liškami na brandy (4 porce)

800 g kančího hřbetu

1 snítka rozmarýnu

Olej, sůl, čerstvě mletý pepř

400 g krup

250 g očištěné a upečené dýně Hokaido

2 PL másla

2 stroužky česneku

200 g čerstvých lišek

2 cl brandy

Kroupy zalijeme vodou, osolíme a vaříme na mírném varu za občasného míchání do měkka. Po uvaření scedíme. Pánev rozehřejeme s nepatrným množstvím oleje a opečeme nakrájený česnek, poté přidáme měkkou předpečenou dýni a rozmačkáme na kaši. Přidáme kroupy a lžíci másla, dochutíme solí a pepřem a vše důkladně promícháme. Kančí hřbet zbavíme vrchní šlachy, která by maso při tepelné úpravě znehodnotila. Očištěný hřbet osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem, zprudka opečeme na pánvi ze všech stran. Poté obalíme v nasekaném čerstvém rozmarýnu a mírně zakápneme olivovým olejem. Takto připravené maso dáme do pekáče, přikryjeme a vložíme do vyhřáté trouby. Dopečeme na 120 °C dle velikosti kusu masa zhruba 10 až 15 minut. Lišky překrájíme na poloviny a krátce orestujeme na másle, zakápneme brandy a dovaříme. Takto připravené jídlo je možno podávat.

Při správné úpravě bude hřbet uvnitř růžový a šťavnatý. Společně s krupetem a chutí lišek na brandy vzniká skvělé podzimní jídlo.

Fotografii pokrmu si můžete stáhnout zde.

Šlehaný tvaroh s hruškovo-dýňovým kompotem a lískovými oříšky (4 porce)

200 g měkkého tučného tvarohu

2 PL cukru krystal

1 zralá hruška

100 g očištěné máslové dýně

1 celá skořice

1 hvězdička badyánu

4 PL cukru krystal

Šťáva z ½ citronu

80 g lískových oříšků

Hrušku oloupeme a zbavíme jadřinců, nakrájíme na drobné kostky. 4 PL cukru nasypeme do rendlíku a dáme na mírný oheň. Jakmile se cukr začne tavit, vložíme nakrájenou hrušku a dýni. Zastříkneme citronovou šťávou, přidáme skořici, badyán a promícháme. Mírně povaříme tak, aby byly zachovány kousky hrušky a dýně. Tvaroh společně s cukrem šleháme, dokud nepřestane cukr uvnitř třít o stěnu mísy. Lískové oříšky přesekáme nadrobno a krátce orestujeme na suché pánvi. Vyšlehaný tvaroh podáváme společně s kompotem a teplými oříšky. Jakmile oříšky orestujeme, intenzivněji se uvolní jejich chuť a vůně.

Tvaroh společně s hruškami a dýní utvoří skvělou podzimní variaci, kterou velmi zpestří teplé restované oříšky.