Dnes je 26. 04. 2024

Gynekolog: Zvýšená chuť k jídlu je nejsilnější týden před menstruací. Může za to především hormon progesteron

Autor: Redakce
Rubrika: Zdravotnictví
Srp 10th, 2022
0 komentářů

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání? Na tyto otázky v následujícím komentáři odpovídá renomovaný gynekolog Pavel Turčan. 

Přejídání ohrožuje fyzickou i psychickou pohodu

Přejídání je v medicíně chápáno jako nekontrolovatelný impulz ke konzumaci velkého množství jídla, a to i v případě, že jedinec nemá hlad, nebo se dokonce cítí sytý. To může mít dopad jak na fyzickou, tak psychickou stránku těla. Po přejídání se totiž může dostavit stud a výčitky, které v dlouhodobém hledisku škodí zdraví. Zvýšená chuť k jídlu byla blíže zkoumána v práci japonských vědců,[1]kteří na ni pohlíželi ve spojitosti s menstruačním cyklem. Studie, do níž se zapojilo 311 studentek, ukázala, že ke zvýšení chuti k jídlu nejčastěji dochází v období před menstruací. Přejídání v rámci premenstruačního syndromu potvrdilo 86 % zapojených žen. Co zvýšenou chuť k jídlu způsobuje?

Za přejídání může progesteron

Hlavní roli hrají hormony. Hladina ženského hormonu progesteronu dosahuje svého maxima přibližně týden před začátkem menstruace. Právě to může vést ke zvýšené chuti k jídlu a kompulzivnímu přejídání. Zjednodušeně řečeno, těsně před menstruací se žena cítí se vším méně spokojená a sacharidy jí mohou pomoci zmírnit špatnou náladu. Cukry způsobují v těle uvolňování serotoninu, chemické látky, která zvyšuje pocit štěstí, proto mnoho žen v této fázi sahá po čokoládě.

Hormony však nejsou jediným faktorem zvýšené chuti k jídlu. Tělo totiž během cyklu různě vyhodnocuje pocit hladu a mění potřebný příjem kalorií. Bazální metabolismus (BMR) je množství energie, které organismus spotřebuje, když je v klidu. BMR těsně před menstruací stoupá na své maximum a během krvácení pak klesá. Odchylky v BMR se v průběhu menstruačního cyklu pohybují okolo 8 procent. Nejedná se o výrazné změny, ale jsou dostatečně velké na to, aby ovlivnily pocit hladu před periodou, což může vést právě k přejídání.

Pomoci mohou luštěniny a vedení jídelního deníku 

Občasná zvýšená chuť k jídlu obvykle není důvodem k obavám, pravidelné nutkavé přejídání však může ukazovat na poruchu příjmu potravy. Proto je dobré vyzkoušet několik strategií, jak zabránit nutkavému přejídání, nebo alespoň snížit jeho rozsah. Jako všude i zde platí dodržování zdravého životního stylu, který zahrnuje pestrý jídelníček a pravidelný pohyb. Pomoci může vedení jídelního deníku, díky němuž můžete sledovat a regulovat množství zkonzumované potravy.

Jednoduché sacharidy obsažené ve sladkostech, sušenkách a bílém pečivu uvolňují serotonin a zahánějí tak špatnou náladu. Stejné účinky však mají i komplexní sacharidy, které se nacházejí ve zdravějších potravinách. Řadíme mezi ně luštěniny, zeleninu nebo hnědou rýži. Co se týče sladkého, vhodnou alternativou čokolády je čerstvé ovoce. Ke stabilizaci hladiny hormonů a s tím spojené chuti k jídlu mohou pomoci také doplňky stravy určené přímo pro zmírnění projevů menstruace, jako je například Sarapis Mensis. Ten obsahuje mimo jiné vitamin B6, který přispívá k regulaci hormonální aktivity a společně s dalšími složkami vede k normálnímu energetickému metabolismu. Jelikož je přejídání spojováno i se špatnou náladou a únavou, je dobré namísto zajídání splínu vyzkoušet pohyb. Svižná procházka nebo jiná forma mírné fyzické aktivity často způsobuje, že se v těle uvolňují endorfiny, chemické látky navozující příjemný pocit.

Závěrem je nutno podotknout, že pokud přejídání dlouhodobě pokračuje i mimo menstruační cyklus, je vhodné jej nepodceňovat a navštívit zavčasu lékaře, který navrhne odborné řešení.

[1] https://www.researchgate.net/publication/344088851_Change_in_appetite_and_food_craving_during_menstrual_cycle_in_young_students