Chladné počasí stupňuje bolest kloubů, pomoci může konzumace kefíru, lososa či pomerančů
Revmatických onemocnění a potíží kosterní soustavy je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) více než 150. Bolesti kloubů se pak zejména s příchodem chladného počasí zhoršují, ačkoliv lékařské výzkumy doposud neprokázaly, proč tomu tak je. Důvodem může být pravděpodobně nedostatek světla či pohybu. Projevy onemocnění kloubů doporučují lékaři zmírňovat teplem nebo úpravou jídelníčku, který by měl zahrnovat například lososa, kefír nebo pomeranče.
Mezi revmatická onemocnění a potíže kosterní soustavy řadíme například revmatoidní artritidu, osteoartritidu nebo osteoporézu. Nejohroženější skupinou jsou lidé starší 80 let, ale není výjimkou, že postihují i mladší jedince. Revmatoidní artritida, tedy zánětlivé onemocnění kloubů a svalů, nejčastěji ohrožuje jedince v produktivním věku mezi 20 a 40 lety. Dle statistik Světové zdravotnické organizace musí nejméně 50 % pacientů s tímto onemocněním do 10 let od první diagnózy kvůli svému zdravotnímu stavu opustit zaměstnání.
Bolest kloubů se v chladnu zhoršuje
Bolesti kloubů čas od času potrápí i úplně zdravé jedince, nejčastěji pak při snížené venkovní teplotě. Výzkum lékařského časopisu Pain odhalil, že u dvou třetin zkoumaných osob se bolest kloubů v zimě zhoršuje. S odůvodněním, proč tomu tak je, si ale neví rady ani vědci a lékaři. Prozatím totiž nebyla zjištěna konkrétní příčina stupňované bolesti kloubů v zimním období. Existuje však několik teorií, které se experti snaží vědecky prokázat. Pro jednu z nich je důvodem úbytek slunečního světla, který je pro podzimní a zimní období typický. „Světlo působí příznivě na oběhový systém. V zimě proto může vlivem počasí docházet k špatné cirkulaci krve a tím pádem můžou klouby tuhnout a způsobovat bolest,” vysvětluje lékař Pavel Hanzelka, který působí jako odborný konzultant společnosti LR Health & Beauty. Dalším možným vysvětlením je snížená chuť hýbat se, která v zimním období u některých jedinců převládá. Každý kilogram váhy navíc totiž představuje pro klouby, obzvláště pro kolena, zvýšenou zátěž.
Udržujte se v teple a dodržujte pitný režim
Ačkoliv doposud nebyla vědecky prokázána příčina zvýšené bolestivosti kloubů v zimních měsících, lékaři doporučují několik zásad, které pomáhají bolest tlumit. Ačkoliv je jednou z nich pravidelný pohyb, venkovní aktivity vyměňte za pohyb v teple. Místo procházky proto zvolte bazén a místo lyžování využijte například trenažér ve fitness centru. Zásadní je také dostatečný pitný režim. Voda pomáhá udržovat chrupavky mezi klouby dobře promazané a snižuje jejich tření, které způsobuje bolest. Při pobytu venku je důležité udržovat tělo v teple. Proto se přioblečte a vsaďte na kvalitní termoprádlo. Podle Žurnálu alternativní a komplementární medicíny (The Journal of Alternative and Complementary Medicine) pomáhá snižovat bolest kloubů i hodinová masáž jednou týdně v období alespoň dvou měsíců.
Nedostatek vitaminu D může způsobit osteoporózu
Při bolesti kloubů je vhodné upravit také jídelníček. Doporučují se jídla bohatá na vápník a vitaminy C, D a K. Do jídelníčku proto zařaďte špenát, zelí nebo lososa. „Vhodná je i konzumace aloe very a potravinových doplňků, zejména s obsahem vitaminu D. Studie publikovaná ve vědeckém časopise Pain Management totiž odhalila, že nedostatek vitaminu D zvyšuje riziko vzniku osteoporózy,” radí Hanzelka. Při bolesti kloubů doporučují odborníci zařadit do jídelníčku také pomeranče, které obsahují vysoký podíl vitaminu C. Při jejich přípravě, však neodstraňujte bílou slupku, právě ta obsahuje spoustu důležitých vitaminů. Pro zmírnění bolestí kloubů pomáhá také konzumace extra panenského olivového oleje. Vědci z italské univerzity v Catánii prováděli pokusy na krysách a zjistili, že po 8 týdnech podávání olivového oleje se u krys prokázala vyšší míra lubricinu – proteinu, který pomáhá chránit chrupavky a klouby. Další potravina, která pomáhá zmírňovat bolesti kloubů, je kefír. V rámci experimentu se účastníkům podávala bakterie, která je v kefíru obsažená – L.casei. Po dvou měsících podávání této bakterie zaznamenali účastníci sníženou bolest kloubů.