Bylinková chuť Vánoc: 3 tipy na sváteční recepty
Vánoce jsou obdobím, kdy se hospodyňky každoročně pouštějí do přípravy pokrmů podle tradičních kuchařských receptů. K nim neodmyslitelně patří cukroví, štědrovečerní bramborový salát i štěpánská drůbeží pečeně. Tradici však lze zajímavým způsobem okořenit. Připravili jsme pro vás 3 tipy na sváteční pokrmy, které letos mohou chutnat po bylinkách.
Biskupský chlebíček s kandovanou kustovnicí
Vosí hnízda, perníčky a vanilkové rohlíčky jsou jen malou ochutnávkou typického cukroví, pod kterým se v domácnostech prohýbají vánoční tabule. Mnoho lidí však stále častěji hledá nápady na netradiční druhy cukroví, které na jedné straně zachovají tradici adventního pečení, na té druhé však do domova vnesou novou neotřelou vůni Vánoc. Takovým cukrovím v moderním kabátě může být i slavnostní biskupský chlebíček ozvláštněný kandovanou kustovnicí čínskou. Na výrobu těsta potřebujeme 120 g másla, 150 g hladké mouky, 4 vejce, 150 g cukru moučky a 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, na polevu pak 100 g hořké čokolády a 100 ml smetany na šlehání. Začneme tím, že změklé máslo společně se žloutky a cukrem utřeme do pěny. Do ní přidáme nasekané ořechy a tradiční kandované ovoce nahradíme právě kustovnicí čínskou. „Její plody značně posilují organismus. Snižují krevní tlak a hladinu cukru i cholesterolu v krvi. Jsou velmi dobrým lékem na některé oční choroby, jejich pravidelné užívání se jednoznačně projevuje zlepšením zraku. Mají zároveň antioxidační účinky, neboť eliminují riziko poškození buněk volnými radikály, zpomalují stárnutí kůže i celého těla. Posilují také játra, ochraňují jaterní buňky vůči některým chemickým látkám, stimulují tvorbu bílých i červených krvinek a zlepšují činnost střev,“ přiblížila léčivé účinky kustovnice nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje, která se zabývá výrobou přípravků z rostlin. Příprava kandovaných plodů kustovnice vyžaduje zhruba týden času. Je totiž potřeba přelít je horkým svařeným cukrem, dát do druhého dne chladit, poté každý den převařit, dokud se sirup zcela nevyvaří, a nakonec je v troubě usušit. Jakmile jsou součástí těsta, přimícháme mouku s kypřicím práškem. Vaječné bílky na závěr vyšleháme do tuhého sněhu a přidáme k těstu, které nalijeme do formy a dáme na 45 minut péct do trouby o teplotě 160 °C. Než bude základ hotový, připravíme si polevu z uvařené smetany a nalámané čokolády, kterou v ní rozpustíme.
Bramborový salát s libečkem
Také tradiční recept na štědrovečerní bramborový salát lze ozvláštnit léčivou bylinkou. Chuťové smysly v tomto spojení potěší zejména libeček lékařský. „Libeček je močopudný, podporuje vylučování nežádoucích solí z organismu, především chloridů. Výborně léčí záněty dolních cest močových, jeho vlivem se rozpadají močové kameny, zlepšuje vylučování trávicích fermentů a příznivě ovlivňuje také nepravidelnou menstruaci. Kromě toho odvádí z organismu toxiny, čistí krev, zlepšuje krevní oběh a posiluje srdce,“ vysvětluje nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje. Mimo to nádherně voní, výborně chutná a klasický bramborový salát dokáže posunout o úroveň výše. Potřebujeme na něj brambory, cibuli, sterilované okurky, kořenovou zeleninu, plnotučnou hořčici, majonézu a v neposlední řadě právě nať libečku. Brambory ve slupce, zeleninu a vejce uvaříme, společně s cibulí a okurkami nakrájíme na drobné kostičky, přidáme majonézu, hořčici, sůl a pepř, podle potřeby přilijeme okurkový lák a nakonec salát posypeme natrhaným libečkem.
Pečená kachna s jablky a šalvějí
Druhý svátek vánoční, den svatého Štěpána, je spjatý s tradicí přípravy pokrmu z pernaté drůbeže. Oblíbená je zejména pečená kachna, která provoní celý dům. I tu lze ovšem naservírovat v novém podání, například s léčivou šalvějí, která masu dodá kořenitou vůni. „Účinky šalvěje lékařské jsou široké. Jako silné přírodní antibiotikum působí na velké spektrum mikrobů, zejména při léčbě močových cest, bolesti v krku a angíny, zažívacího ústrojí a gynekologických zánětů. Uvolňuje také od křečí a nadýmání, odstraňuje poruchy trávení a povzbuzuje chuť k jídlu,“ říká nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje. Na štěpánské hodování tak kromě šalvěje potřebujeme kachnu, 3 dcl červeného vína, 2 dcl zeleninového vývaru, česnek, bobkový list, tymián, nové koření, na nádivku pak jablka a sušené švestky. Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na čtvrtky a spolu se švestkami vložíme dovnitř omyté a očištěné kachny, kterou z obou stran nasolíme. Na pekáči je třeba ji podlít vývarem a vínem a přidat k ní na plátky nakrájený česnek a koření. V troubě ji pak průběžně poléváme výpekem a pečeme, až je maso měkké a kůže zlatavá. Na závěr ji dozdobíme šalvějí a servírujeme s knedlíkem a zelím.