Dnes je 12. 11. 2018

Trendy v balení potravin u sousedů: V Německu využívají inteligentní potravinové obaly, na Slovensku paskalizaci

Autor: Redakce
Rubrika: Z trhu
Kvě 18th, 2016
0 komentářů

V zemích Evropské unie se v současnosti více než 50 % vyprodukovaných plastových obalů využívá k ochraně potravin. Vyplývá to z aktuálních údajů studie Toppits Save Food. Poptávka po jednorázových plastových obalech v České republice loni vzrostla o 10 %, obdobně roste zájem o plastové obaly i v sousedních zemích. Kromě nich v Německu využívají také například inteligentní obaly, na Slovensku zase paskalizaci.

V Německu zavádějí takzvané inteligentní obaly

Německý institut obalové techniky v posledních letech zdůraznil potřebu nových trendů, které maximalizují správnost uskladnění potravin. Nejvýraznějším z nich je zavedení takzvaných inteligentních obalů, které sledují stav zboží a upozorňují na jeho změny. „Za inteligentní systém balení lze považovat například indikátory teploty, které se umisťují na vnější část obalu nebo jsou integrovány přímo do jeho konstrukce. Ty pak monitorují vnitřní klima obalu, čímž garantují stoprocentní čerstvost potraviny. Optimální teplota je totiž rozhodujícím faktorem pro zachování zdravotní nezávadnosti potravin,” vysvětluje Bohdan Daněk, výrobní ředitel společnosti Blatinie, která je předním výrobcem plastových obalů v České republice.

Kromě inteligentních obalů patří mezi oblíbené techniky uchovávání potravin v německých domácnostech tradiční plastové boxy a jednorázové plastové obaly, jejichž výroba v Německu stále roste. Vedle nich lidé praktikují i dříve využívané metody, jako je sušení, solení, konzervování ve vodě a pod vysokým tlakem či přidávání bylinných extraktů.

Rakousko používá plastové obaly a bio sáčky

Podle studie Rakouské společnosti pro životní prostředí a techniku skončí v popelnici až 168 tisíc tun originálně zabalených potravin ročně. Častým důvodem je zkažení jídla nesprávným skladováním. Tomu se Rakušané snaží zamezit uchováváním potravin v jednorázových plastových obalech. Přetrvává též tradice skladovat jídlo v plastových boxech s víčkem i v plastových fóliích. Zde však lidé často chybují, neboť balí potraviny včetně otevřeného originálního balení. V mnohých rakouských domácnostech se navíc setkáme i s bio sáčky, které v posledních letech rostou na popularitě.

V Polsku se obalovým technologiím věnuje téměř 7 tisíc firem

Současný trend, který se zajímá o zdravé stravování a který se pěstuje především v západních zemích, pokročil v posledním roce také do Polska. Podle magazínu Euromonitor International si stále více Poláků uvědomuje význam a hodnotu čerstvých potravin. I z toho důvodu zdejší trh s obalovými technologiemi radikálně roste. Podle Polské agentury pro informace a zahraniční investice se dnes obalovým technologiím věnuje až 7 tisíc firem v Polsku. Bezmála polovina z nich na základě poptávky produkuje plastové obaly, 38 % papírové obaly a krabice, 2 až 4 % pak obaly z materiálů, jako je dřevo, kov, sklo a další.

Slovensko objevuje inovativní obalové technologie

Slováci každoročně vyhodí do popelnice 0,86 milionu tun potravin, což je dvakrát více než v České republice. Vyplývá to z údajů Slovenské aliance moderního obchodu. Na vině jsou nejen zkažené potraviny, ale také uplynutí data minimální trvanlivosti, po kterém lidé bezprostředně jídlo vyhodí. Inovativním trendem balení potravin na Slovensku je paskalizace, která uchovává čerstvé potraviny balením do pružného obalu za pomoci vysokého tlaku.

„Podobě jako v Česku roste i na Slovensku popularita jednorázových plastových obalů, které patří k nejhygieničtějším způsobům, jak uchovat jídlo čerstvé a zdravotně nezávadné,” uvádí Bohdan Daněk, výrobní ředitel společnosti Blatinie. Lidé na Slovensku často využívají i tradiční obalové metody v podobě plastových krabiček s víkem, potravinových fólií, sáčků či vakuace.