Dnes je 23. 11. 2024

První letošní bylinky přinášejí léčivou sílu jara

Autor: Redakce
Rubrika: Lifestyle
Bře 4th, 2022
0 komentářů

S příchodem jara začnou ze země rašit i první byliny, jejichž léčivá síla nám může pomoci při řešení řady neduhů. V trávě se začínají objevovat první kopřivy, sedmikrásky nebo medvědí česnek. Čerstvě vyrostlé bylinky obsahují spoustu vitamínů a prospěšných látek. Kromě toho, že je můžeme využít jako léčivky, jsou také obohacením pro naši kuchyni do polévek, salátů nebo pomazánek.

Kopřiva

Na vlastní zahradě kopřivu sice nevidíme příliš rádi, přesto se jedná o velice užitečnou rostlinu. Dá se z ní uvařit čaj, vyrobit tinktura nebo sirup. Nejúčinnější je právě brzy zjara. Výčet jejích účinků je dlouhý: povzbuzuje činnost jater, podporuje obranyschopnost, podporuje krvetvorbu a správnou funkci krevního oběhu, pomáhá při vykašlávání a také omezuje tvorbu lupů. Kopřiva se dá využít i při vaření, je součástí tradiční velikonoční nádivky, můžeme ji přidat do mletého masa, polévky nebo slaného koláče. Před přidáním do jídla je potřeba kopřivu prolít vařící vodou, aby se zbavila žahavých trnů.

Zlatice

Tento okrasný keř, kterému se říká také zlatý déšť, patří k symbolům přicházejícího jara. Málokdo však tuší, že kromě krásných květů se zlatice může pochlubit i léčivými účinky. Jde o rostlinu využívanou v čínské medicíně. Tradiční léčitelé její plody a semena používali pro léčbu nemocí horních dýchacích cest, protože mají antibakteriální a dezinfekční účinky. Doporučují se také na sražení horečky.

Medvědí česnek

Tato jarní bylinka je čím dál oblíbenější pro svoji jemnou česnekovou chuť a řadu léčivých účinků. Působí protizánětlivě, takže se doporučuje při chorobách dýchacího ústrojí. Je to také bohatý zdroj vitamínu C. „Česnek medvědí má antibiotické účinky, pomáhá při očistě organismu a na prokrvení. Pomáhá snižovat krevní tlak a zlepšuje krevní obraz,“ říká bylinkářka a naturopatka Jarmila Podhorná.

Tip: Připravte si pesto z medvědího česneku

Čerstvě natrhané listy medvědího česneku rychle vadnou. Pokud chceme, aby nám vydržel déle, můžeme si z něj jednoduše vyrobit pesto. Na 100 gramů listů přilijeme do nádoby půl hrnku olivového oleje. K nim přisypeme hrst piniových či kešu ořechů a špetku soli. Tyčovým mixérem vše nasekáme, až se vytvoří pasta s drobnými kousky. V uzavřené nádobě by nám pesto mělo v lednici vydržet i měsíc. Dá se použít k těstovinám, na dochucení masa či omáček nebo ho natřete na chleba s máslem.

Sedmikráska

Drobné bílé kvítky patří k prvním poslům jara. Sedmikrásky jsou velmi odolné a rostou od začátku jara až do prvního sněhu. Z nasbíraných květů můžeme uvařit čaj, který pomáhá na choroby horních dýchacích cest a rozpouští hlen. Šťáva z rozmačkaných listů je vhodná pro urychlení léčby drobných poranění na kůži. Čerstvě natrhané květy sedmikrásek mohou být také zpestřením zeleninových salátů či polévek nebo se dají přidat na talíř pro ozdobu. Nerozvinutá poupata sedmikrásek lze naložit do octa podobně jako kapary.

Popenec

Trsy popence s drobnými fialovými květy se objevují v prvních jarních dnech na vlhkých loukách, zahradách nebo v příkopech podél cest. Je močopudný a má protizánětlivé účinky. Nejlepší je ho sbírat hned na jaře a vybírat si čerstvé květy a vrchní lístky. Ve formě čaje nebo tinktury je vhodný pro léčbu močového ústrojí. Vychladlý odvar se používá na léčbu špatně se hojících ran nebo vyrážek. Jeho výrazná chuť se hodí k dochucení omáček, pomazánek nebo nádivky.