Dnes je 21. 11. 2018

Poptávka po jemně perlivých vínech v Česku vzrostla o 20 %. Oblíbená jsou zejména v létě

Autor: Redakce
Rubrika: Z trhu
Čvn 15th, 2014
0 komentářů

V Česku roste poptávka po jemně perlivých vínech. Podle aktuálních statistik vinařství Víno Blatel z Blatnice pod Svatým Antonínkem na Slovácku se spotřeba jemně perlivých vín meziročně navýšila o 20 %. Důkazem toho je i zvyšující se oblíbenost v gastronomických provozech.

V posledních letech Češi stále častěji upřednostňují některé druhy vín v souvislosti s aktuálním ročním obdobím. Podle odborníků tak během letních měsíců počet prodaných jemně perlivých vín několikanásobně vzrostl.V poptávce po jemně perlivých vínech Frazaneto jsme zaznamenali meziroční nárůst o 20 %. Jen v letošním roce jsme prodali již zhruba o čtvrtinu lahví jemně perlivých vín více než minulý rok a očekáváme, že se počet bude i nadále zvyšovat,“ uvedla Monika Kořínková, marketingová ředitelka Vína Blatel.„Právě nižší obsah oxidu uhličitého podporuje svěžest a lehkost vína. Proto se stává tak oblíbeným zejména v letních měsících,“dodala Kořínková.

Trend zvyšující se poptávky po jemně perlivých vínech během letních měsíců potvrzují také tuzemští provozovatelé gastronomických služeb. „Obliba jemně perlivých vín každoročně stoupá. Především v letním období tvoří až 30 % z celkového množství prodaného vína,“ sdělil Martin Haritun, provozovatel funkcionalistické Kavárny Era. „V chuti můžeme cítit jemnou kyselinku, která vínu dodá svěžest a podpoří jeho lehkost. Právě proto jemně perlivá vína v gastronomii doporučujeme k mořským plodům, k jemným úpravám ryb, letním zeleninovým salátům a samozřejmě k těstovinám,“ vysvětlil Haritun.

Vedle růstu spotřeby jemně perlivých vín se v letním období zvyšuje i poptávka po lehkých bílých vínech. „Zhruba od května do září zaznamenáváme až 30 % nárůst spotřeby těchto vín. Mezi nejoblíbenější odrůdy patří Muškát Moravský, Ryzlink Rýnský a Sauvignon,“ řekla Monika Kořínková z Vína Blatel.Ačkoliv se poptávka po lehkých bílých a jemně perlivých vínech během letních měsíců zvyšuje, spotřeba červených vín zůstává stabilní. „Navzdory vysokým letním teplotám se odrůda Merlot prodává stejně jako například v zimě. Pokud má někdo v oblibě těžší červená vína, neodradí ho ani teplé počasí a vysoké teploty. Důkazem toho je i fakt, že se poptávka po Merlotu v uplynulém roce zvýšila téměř o čtvrtinu, a to i přes extrémně teplé loňské léto,“ uzavřela Kořínková.