Dnes je 25. 04. 2024

Komentář: Více než 57 % dospělých Čechů je obézních, lidé se však začínají stravovat zdravěji

Autor: Redakce
Rubrika: Komentář
Srp 31st, 2014
0 komentářů

Podle Zprávy o zdraví obyvatel ČR pro rok 2014 trpí nadváhou či obezitou více než 57 % dospělé populace v Česku, narůstá také podíl dětí s vyšší než normální hmotností. Obezita je přitom důsledkem zejména nesprávného stravování a nízké fyzické aktivity. Podle Marka Sedláka z rybích restaurací Nordsee v Česku je však v poslední době patrná snaha o osvojení trendu zdravého stravování. Ve svém komentáři objasní, jaké pokrmy jdou nejvíce na odbyt, co strávníci preferují v létě a v zimě, nebo jak přistupují k úpravě jídla.

 

„Pociťujeme, že trend zdravého stravování se už dostal ve značné míře i do Česka. Přibývá lidí, kteří přemýšlí nad tím, co jedí, kdy to jedí a také proč to jedí. Zajímá je, jaký bude mít pokrm vliv na jejich zdraví a zažívání. Typické je to třeba pro zaměstnance pracující v kancelářích, kteří dříve preferovali smažené pochoutky, zatímco nyní již volí spíše lehké pokrmy s velkým podílem zeleniny.

 

Postupný obrat směrem ke zdravému životnímu stylu a stravování se tak projevil i v letošním létě. V červenci a srpnu tohoto roku totiž preferovalo až 70 % našich strávníků lehčí jídla s přidanou porcí zeleniny, tedy například zeleninové talíře či wrapy, a nejvíce vyžadovali přírodní úpravu jídla. Poptávka tak byla po grilovaných pokrmech, zejména po tresce, candátu, lososu nebo krevetách. Oproti začátku letošního roku přibylo v létě také o 27 % více lidí, kteří se odpoledne zastavují pro jídlo z kategorií snacku, kam spadají bagetky, wrapy, krevety nebo mořské saláty. Toto jídlo si obvykle nechávají zabalit s sebou s tím, že si ho sní v klidu a beze spěchu v prostředí svého pracoviště nebo doma. V tomto jednání spatřujeme snahu lidí dodržovat nepsané pravidlo pravidelné konzumace menších porcí jídla po celý den, a navíc také tendenci dodat tělu vitaminy a další zdraví prospěšné látky. Jezení mořských ryb, které obsahují důležité omega 3 mastné kyseliny a jód, navíc napomáhá redukovat váhu. Věříme, že zařazení již 2 rybích pokrmů do týdenního jídelníčku pomůže snížit míru obezity u Čechů o více než 10 %.

 

Přesto je patrné, že je v Česku trend lehkého a zdravého stravování teprve v počátcích. Zatímco v létě jej lidé často berou za svůj a nedělá jim problém volit netučné pokrmy s větším množstvím zeleniny či ovoce, v zimním období řada lidí od letního typu lehkého stravování upouští a jejich preference při volbě pokrmu se liší. Pro porovnání – v zimě konzumovali strávníci v přibližně 79 % případů rybí polévky a ryby s „něčím“ navíc. Mohlo se jednat třeba o zapečení rybího masa se žampiony nebo se sýrem. V zimních měsících také zákazníci poptávali častěji krevetové koktejly a smažené krevety, kalamáry a ryby.“

 

 

Autor komentáře: Ing. Marek Sedlák, ředitel společnosti Nordsee