Dnes je 26. 04. 2024

Jak neplatit navíc zbytečné peníze za provoz mrazíren a chladíren

Autor: Redakce
Rubrika: Finance
Pro 19th, 2016
0 komentářů

Chladírenské a mrazírenské boxy či místnosti patří zejména v případě potravinářských provozů vedle výroby ke stěžejním prostorům celého podniku. Co se spotřeby energií týče, řadí se zároveň k těm nejnáročnějším. Při stavbě či rekonstrukci těchto prostor je proto na místě pečlivé plánování vnitřního rozložení i výběr správného a kvalitního materiálu. Oboje totiž podniku ušetří pozdější výdaje.

Zejména v mlékárenských provozech a u zpracovatelů masa by se bez mrazírenských a chladírenských prostor obešli jen stěží. Rozdíl mezi teplotou uvnitř místnosti či boxu a vnějším prostředím nezřídka kdy činí i 30 stupňů Celsia a v kombinaci s v podstatě nepřetržitým provozem se proto nelze divit tomu, že se zpravidla jedná o energeticky nejnáročnější část celého podniku.

Při plánování těchto prostor – ať už se jedná o jejich výstavbu, nebo rekonstrukci – je však možné zajistit, aby byl jejich provoz bez zbytečných výdajů navíc. Jak toho lze docílit? V prvé řadě volbou správných a kvalitních materiálů, za druhé pak též pečlivým naplánováním vnitřního rozložení.

Izolace na prvním místě

Kvalitní a dostatečná izolace je u mrazírenských a chladírenských prostor naprosto stěžejní a nevyplatí se na ní šetřit. Nejlevnější varianty tepelné izolace totiž nedisponují účinnými technickými ani fyzikálními vlastnostmi pro plnohodnotné zateplení a mají nízkou životnost. Jinak řečeno, čím méně bude izolace účinná, tím větší budou tepelné ztráty a tím více energie, a tedy i financí bude nutné vynaložit na udržení stabilní teploty uvnitř místnosti nebo boxu.

„Pro mrazírny a chladírny je ideální použít sendvičové panely s izolačním jádrem z polyuretanu, tedy takzvané PUR pěny, která neobsahuje chlorofluorouhlovodíkové látky. Ty se používaly v minulosti jako náplně chladicích zařízení, ovšem zakázaly se kvůli škodlivému vlivu na ozonovou vrstvu a životní prostředí,“ popisuje Petr Píša, prokurista společnosti Frigomont, která se na mrazírenské a chladírenské prostory specializuje.

Použít kvalitní izolaci je vhodné nejen na stěny a strop místnosti či boxu, ale zejména také na podlahu. Právě tou totiž uniká nejvíce chladu. Podle Píši přitom řada provozovatelů právě na zateplení podlahy zcela zapomíná nebo na ni používá jen polystyren, jenž má ovšem horší izolační vlastnosti než zmíněné sendvičové panely z PUR pěny.

Nezapomínejte na dveře

Vedle správně zvolené tepelné izolace je potřeba sáhnout rovněž po kvalitních dveřích. Jejich těsnost a izolace má na energetickou náročnost v podstatě stejný vliv jako zateplení samotných stěn. „Jádro takových dveří by mělo rovněž obsahovat polyuretanovou pěnu, která zajistí jejich správnou těsnost, čímž sníží energetickou náročnost daného provozu. V případě dveří do mrazírenských provozů bývají tyto ještě navíc vybaveny těsněním a topným kabelem,“ přiblížil Petr Píša s tím, že od dříve hojně vyráběných dveří s hliníkovým rámem a nerezovým plechem dnes výrobci přecházejí k produkci dveří celonerezových, které jsou odolnější vůči korozi a hodí se tak lépe do potravinářských provozů.

Využití prostoru až do posledního místa

Tak jako má na energetickou náročnost provozu chladíren a mrazíren vliv volba izolace a dveří, ovlivňuje ji rovněž i samotný způsob skladování. „Provozovatel by měl maximálně využít skladovací prostor, díky čemuž sníží náklady za energie, které jsou vysoké kvůli nezbytnému udržení kontinuálně nízké teploty. Využít se dá například prostor pod vysokými stropy či samotné uličky,“ vysvětluje Petr Píša z Frigomontu.

Vhodné jsou proto například paletové regálové systémy na podvozcích nebo vjezdové regálové systémy, s nimiž lze libovolně pohybovat, variovat jejich konstrukce a uspořádat je vedle sebe či za sebou podle potřeby provozovatele. Využitím pojízdných regálů se skladovací prostor zvýší až na dvojnásobek – například místo pěti uliček s běžnými regály totiž zcela postačí jedna. Zbylý prostor pak slouží pro uskladnění zboží.