Dnes je 24. 11. 2024

OBĚDY V MORAVSKÝCH MĚSTECH NADÁLE ZDRAŽUJÍ, NEJVÍCE UTRATÍ LIDÉ ZA JÍDLO V BRNĚ

Autor: Redakce
Rubrika: Z trhu
Kvě 12th, 2017
0 komentářů

V MORAVSKÉ METROPOLI LIDÉ UTRATÍ V PRŮMĚRU ZA OBĚD UŽ 114 KORUN, POD STOVKU SE UŽ NENAJEDÍ ANI VE ZLÍNĚ. VYPLÝVÁ TO Z AKTUÁLNÍCH ČÍSEL TICKET RESTAURANT CARD INDEXU.

Útrata za oběd návštěvníků restaurací ve velkých městech na Moravě stále roste. Nejdražší je polední menu v Brně. V průměru za první čtvrtletí letošního roku utratili Brňané za oběd 113 korun, což je částka o více než šest korun vyšší ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Útrata se přitom stále zvyšuje, průměr za březen se blížil už 114 korunám. Prokázal to Ticket Restaurant® Card Index. Ten je sestavený z plateb více než 50 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají nejrozšířenější stravenkovou kartu Ticket Restaurant® na trhu od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří cca 750 tisíc transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.

Podobná situace jako v Brně panuje i v dalších krajských městech na Moravě. Ve Zlíně obědy podražily meziročně o rovných pět korun na průměrných 103 korun a 30 haléřů za první kvartál letošního roku. Více lidé utrácejí i v Ostravě, Olomouci a Jihlavě, tam jim ale stále stačí na oběd necelá stokoruna. Jsou to také jediná krajská města v republice, kde vyjde oběd ještě takto levně. Ve všech případech jsou ale obědová menu s pitím dražší než před rokem a ceny vzrostly meziročně v průměru o pět korun. V Ostravě byla v prvním čtvrtletí letošního roku průměrná útrata 98,70 koruny, v Olomouci 98,30 koruny. V Jihlavě byl oběd o desetník v průměru dražší než v hanácké metropoli.

„Brno je po Praze druhým nejdražším městem v republice. S menšími výchylkami se zde ceny za oběd zvyšují dlouhodobě,“ uvádí produktový manažer Ticket Restaurant® Card Jiří Brych. Podle Ticket Restaurant® Card Indexu začaly útraty Čechů za obědy postupně růst od loňského října v souvislosti se zdražováním některých potravin a dalších surovin. Výraznější nárůst nastal v prosinci, kdy vstoupila v platnost elektronická evidence tržeb v restauracích. To je patrné i na údajích ze všech krajských měst na Moravě. V Brně zdražily obědy skokově o téměř tři koruny. V ostatních městech to byla minimálně dvoukoruna.

V lednu si lidé dopřáli novoroční půst a jejich útraty za obědy v restauracích se ve všech tuzemských regionech výrazně snížily. Od února ale průměrná útrata opět roste a v březnu v celorepublikovém průměru dosáhla 108,10 Kč. „S ohledem na další růst cen potravin lze čekat, že se útraty lidí v restauracích budou dále zvyšovat,“ tvrdí Jiří Brych. Podle dat Českého statistického úřadu v březnu meziročně zdražily vejce a máslo zhruba o pětinu, cukr o víc než čtvrtinu, sýry o víc než 16 procent a pečivo o devět procent.

Aktuální celorepublikový obědový průměr se blíží k hranici státem uznaného stravného, na základě kterého lze vypočítat i nejvýhodnější hodnotu stravenky. Ta dnes činí 109 Kč. Při této částce firma a zaměstnanec dosáhnou nejvyšší možné daňové výhody. V praxi je ale hodnota denního příspěvku na stravování nižší. „U papírových stravenek je to 80 korun, je to o několik korun výše,“ říká Jiří Brych. Významná část firem ale nyní podle něj zvažuje zvýšení příspěvků na stravování a tím i hodnoty stravenky pro své pracovníky. To potvrzují i odborníci na zaměstnanost, podle kterých mají benefity pro pracovníky stále větší význam.

„Ekonomice i firmám se daří a firmy hledají cesty, jak se podělit o své úspěchy se zaměstnanci. Zvýšení denního příspěvku na stravování se nabízí jako velmi výhodná varianta. Navíc po dlouhých měsících rostou i spotřebitelské ceny a lze čekat, že se to promítne v dalším zvyšování cen jídel v restauracích,“ uzavírá Jiří Brych. To potvrzují také březnová data Českého statistického úřadu. Meziroční růst spotřebitelských cen v tomto měsíci zrychlil růst na 2,6 procenta z únorových 2,5 procenta. Stejně jako v předchozích měsících zdražily především potraviny a pohonné hmoty.