Léto dalo hroznům dostatek slunce i vláhy. Loňská rekordní úroda ale překonána nebude
Dostatek slunečních dnů i pravidelné srážky, které provázely letošní léto, měly dle vinařů na stav vinic pozitivní vliv. I když o konečné úrodě rozhodne zejména počasí na podzim, aktuální zdravotní stav vinné révy je podle enologů dobrý. Loňský extrémní výnos hroznů kvůli jarním mrazům letos překonán nebude. Vinaři však, především u bílých vín očekávají dobrou kvalitu úrody.
Letošní léto na rozdíl od toho loňského mnoho tropických dnů nepřineslo. Vinaři přesto jeho průběh hodnotí pozitivně. Slunečné počasí doplněné o pravidelné srážky podle nich umožnilo optimální vývoj hroznů a příznivě ovlivnilo především bílá vína. „Na kvalitu bílých odrůd pozitivně působí dostatek vláhy, který byl rovnoměrně rozmístěný během celé vegetace. Je proto možné očekávat příznivou strukturu kyselin a velmi dobrou aromatickou kvalitu,“ řekla Iva Šantavá, enoložka z vinařství Víno Blatel.
Letní měsíce navíc neprovázely žádné extrémy v podobě krupobití nebo velmi nízkých teplot. Největší škody ve vinicích tak letos napáchaly jarní mrazy, které ovlivnily výnos hroznů. Vliv mrazíků sice závisí na odrůdě i lokalitě, ale již nyní enologové potvrzují, že výnos hroznů bude oproti roku 2015 nižší. „V lokalitách nepoškozených mrazy bude výnos odpovídat dlouhodobému průměru. V lokalitách poškozených jarními mrazy může být pouze 30 % obvyklého výnosu,“ uvedla Šantavá.
Také zdravotní stav vinic se v jednotlivých oblastech liší. Zatímco ve Slovácké podoblasti jsou hrozny v dobrém stavu, vinice v Mikulovské podoblasti vykazují nejvýraznější napadení houbovými chorobami. Celkově je však dle odborníků zdraví vína na dobré úrovni a srovnatelné s loňským rokem.
I přes příznivý průběh léta však o celkové kvalitě letošní úrody rozhodne počasí na podzim. Již na konci srpna ale vinařství začnou se sklizní nejranějších odrůd, určených především pro výrobu burčáku. „Skutečný začátek vinobraní lze očekávat kolem poloviny září, kdy dojde ke sklizni raných odrůd Müller Thurgau a Muškát moravský,“ upozornila enoložka z vinařství Víno Blatel.