Dnes je 20. 04. 2024

Velké srovnání potravinových obalů v ČR: Nejvšestrannější využití nabízejí jednorázové termoformované obaly

Autor: Redakce
Rubrika: Z trhu
Kvě 4th, 2016
0 komentářů

Ačkoliv v současnosti existuje více možností, jak dovážet či přenášet hotová jídla, ne každý obal se hodí pro všechny pokrmy. Odborníci ze společnosti Blatinie proto srovnali 5 nejpoužívanějších druhů potravinových obalů. Mezi ně patří klasické jídlonosiče, polystyrenové, plastové, hliníkové a papírové potravinové obaly. Zatímco nejlépe ze srovnání vyšly z hlediska využitelnosti a praktičnosti jednorázové plastové obaly, nejhůře dopadly hliníkové obaly a papírové boxy.

  1. Polystyrenové obaly

Rozšířeným způsobem, jak zabalit a přenést potraviny, jsou obaly vyrobené z polystyrenu. Jejich hlavní předností je schopnost udržet pokrm teplý až několik desítek minut. Není tak nutné jej ohřívat ihned po příchodu domů či do kanceláře. Při vystydnutí je možné jídlo v obalu ohřát i v mikrovlnné troubě.

Naopak nevýhodou je jejich částečná propustnost, mohou nás tak nepříjemně překvapit fleky, které se pod miskou po několika minutách objeví. Proto jsou obaly vhodnější pro suché pokrmy. Na omáčky či masa s omastkem je lepší využít jiný typ obalu. Nevýhodou je i křehkost materiálu, který může při neopatrné manipulaci snadno prasknout.

  1. Plastové obaly

V porovnání s dalšími typy obalů je výraznou výhodou jednorázových termoformovaných plastových obalů jejich absolutní nepropustnost. S tím souvisí i možnost je zatavit a neprodyšně uzavřít krycí folií, tudíž se ani po delším skladování nestane, že by jídlo začalo z obalu unikat. Obdobně jako u polystyrenových obalů, i jídlo v plastových obalech je možné ohřívat v mikrovlnných troubách. Kromě ohřevu je navíc možné pokrmy v těchto obalech také zachladit, případně rovnou zamrazit. Při nesprávném technologickém postupu se může projevit nevýhoda tohoto balení, a to je zarosení krycí folie.

  1. Hliníkové obaly

Občas lze narazit též na hliníkové obaly, ať už v podobě nápojových plechovek nebo vaniček, do kterých se balí například rybí saláty či některé asijské pokrmy. Jejich výhodou je nepropustnost a v porovnání s jednorázovými polystyrenovými i papírovými obaly rovněž relativní pevnost.

Oproti polystyrenovým a plastovým obalům však není možné ty hliníkové ohřát v mikrovlnné troubě. Jsou tedy ideální pro jídlo určené k rychlé konzumaci. Největší nevýhodou přitom je, že je jejich používání velmi neekologické. Zatímco jednorázové plastové i polystyrenové obaly je možné opláchnout od zbytku potravin a poté relativně snadno recyklovat, u hliníku je to složitější. Tenkostěnný hliník, tedy alobal, plechovky od nápojů a další, není možné vyhodit do běžných popelnic na tříděný odpad, ale je potřeba jej odnést do sběrných dvorů. Další možností jsou například sběrná místa na některých nádražích.

  1. Papírové obaly

Papírové krabice i misky, do kterých se často servírují asijské pokrmy či pizza, jsou výhodné kvůli jejich lehkosti a dobré skladovatelnosti. Papírové obaly se mohou často rozložit na archy papírů, tudíž nezabírají mnoho místa. Paradoxně nevýhodou u papírových obalů je jejich ekologičnost. Pokud jsou papírové obaly od pokrmů umaštěné, což většinou bývají, člověk je musí vyhodit do směsného odpadu. Jejich další nevýhodou je navíc fakt, že jsou velmi snadno propustné.

  1. Jídlonosiče

Další možností skladování a distribuce pokrmů, a to zvláště na venkově, jsou klasické opakovatelně použitelné jídlonosiče. Nicméně i ty mají své nevýhody. Staré hliníkové výrobky, které se v mnoha domácnostech stále vyskytují, mohou být totiž zdraví nebezpečné. Materiál degraduje a do jídel se postupně uvolňuje. Vzhledem k opakovanému používání jsou navíc v porovnání s jednorázovými plastovými obaly na mnohem nižší hygienické úrovni.