Dnes je 25. 04. 2024

Tipy na osvěžující koktejly: Letošním hitem je kombinace perlivých vín s ovocem

Autor: Redakce
Rubrika: Praktické tipy
Kvě 11th, 2016
0 komentářů

Jemná perlivá vína s kapkou alkoholu jsou ve slunečných dnech ideálním osvěžením. Podávají se totiž vychlazená na 7 až 9 stupňů a většinou jsou méně alkoholická než běžná vína. Pokud patříte mezi příznivce jemně perlivých vín, máme pro vás několik tipů na lehké jarní koktejly, které zvládnete připravit i doma.

Nejen k letnímu, ale již také k jarnímu počasí patří alkoholické míchané nápoje. Při jejich konzumaci bychom si však vždy měli dávat pozor na jejich složení i množství. Slunce a vyšší teploty totiž mohou účinek alkoholu posílit. Krevní oběh pracuje v teplém počasí rychleji a alkohol se tak do těla vstřebává snadněji. „Dobrou volbou pro míchání domácích koktejlů jsou proto perlivá vína, která většinou obsahují méně alkoholu než klasická vína. Vzhledem k tomu, že se podávají vychlazená na 7 až 9 stupňů, jsou také svěžejší,“ uvádí Jitka Pomykalová, obchodní ředitelka vinařství Víno Blatel.

Tip 1: Bílé perlivé víno ozvláštní jahodové pyré

Pokud nás překvapí neočekávaná návštěva, záchranu představuje jednoduchý koktejl s názvem Rossini. K jeho přípravě totiž potřebujeme pouze bílé perlivé víno a jahodové pyré. Ingredience mícháme v poměru dvě ku jedné, vždy dva díly vína a jeden díl pyré. Do sklenice na bílé víno či šampaňské nejprve nalijeme pyré a až poté víno. Tím se vytvoří bohatá „čepice“.

Rada vinařství: Za ochutnání stojí také na podobné bázi připravovaný mandarinkový Puccini, broskvový Bellini nebo Tintoretto z granátového jablka.

Tip 2: K růžovému vínu se hodí lesní ovoce

Ideální volbou pro jarní dny spojené s posedáváním na zahradě jsou koktejly ze sezónního ovoce. Na přípravu jednoho z nejoblíbenějších osvěžujících koktejlů s názvem Ovocný ráj potřebujeme růžové jemně perlivé víno, borůvky, jahody, meloun, led a třešňový sirup. Do menších sklenic vložíme kostky ledu, nakrájené ovoce a zalijeme chlazeným vínem. Na závěr vše zakápneme třešňovým sirupem.

Rada vinařství: Chuť perlivého vína zvýrazní také exotické ovoce. Tropický vzhled pak koktejlu dodáte, když ozdobíte sklenici naříznutou karambolou.

Tip 3: Chuť červeného perlivého vína doplní skořice a whiskey

Jako hostitelé sklidíme úspěch také s koktejlem z jemně perlivého červeného vína s vůní skořice, který pochází z kuchyně světoznámé Marthy Stewartové. Na velký džbán koktejlu budeme potřebovat čtvrt hrnku cukru, půl lžičky skořice, láhev červeného perlivého vína, 600 ml perlivé oranžové limonády, 1 dcl Bourbonu nebo jiné whiskey a led. Ingredience smícháme ve velkém džbánu a připravený nápoj pak nalijeme do sklenic naplněných z větší části ledem. Po ozdobení dílkem pomeranče můžeme koktejl podávat hostům.

Rada vinařství: Jemnější chuti docílíte přidáním nakrájených kousků ovoce, například jablek, hrušek či hroznů. Zcela jinou chuť také získáte, pokud místo whiskey zvolíte jiný oblíbený druh alkoholu.