Dnes je 25. 04. 2024

Při nákupech potravin je pro většinu Čechů rozhodující cena, v průzkumech však jako hlavní faktor uvádějí kvalitu

Autor: Redakce
Rubrika: nejčtenější
Lis 28th, 2017
0 komentářů
Pro většinu Čechů je při nákupech potravin rozhodující cena, v průzkumech však jako hlavní faktor uvádějí kvalitu

Zatímco podle průzkumů čeští spotřebitelé zohledňují při výběru potravin především kvalitu před cenou, v reálu hraje největší roli právě cena. Ukazují to statistiky Družstva CBA, které v Česku provozuje síť více než 900 obchodních jednotek. Připlatit si za nadstandardní kvalitu výrobku je ochotná spíše menšina spotřebitelů, nejčastěji v oblastech s vyššími příjmy.

Podle průzkumu je nejdůležitější faktor při nakupování potravin kvalita

Podle letošního průzkumu společnosti KPMG považuje 46 % respondentů za nejdůležitější faktor při nakupování potravin jejich kvalitu. Naopak cenu na prvním místě v tomto ohledu uvádí pouze necelá čtvrtina dotázaných. Reálné chování českých spotřebitelů však vykazuje jiné znaky, jak ukazují statistiky Družstva CBA. „Ačkoliv se prodávají i luxusní výrobky, nejprodávanějšími položkami jsou ve většině případů ty nejlevnější. Cena se tedy zdá být rozhodující, především v oblastech s nižšími příjmy,“ uvedl předseda Družstva CBA Roman Mazák. Nižší cena však podle něj automaticky nemusí souviset s nižší kvalitou potravin. „Často hraje hlavní roli marže. Dobře se to dá demonstrovat například na uzeninách, jejichž sortiment máme z velké části stejný jako velké řetězce. Neprodáváme je však s přestřelenými maržemi, což se odrazí v nižší ceně. Otázkou je, jestli toto dokáže zákazník rozlišit,“ řekl Mazák.

Správná vlhkost i dodržování teplot aneb Jak se správně skladují potraviny v obchodech a restauracích
Jak se změnil český maloobchod s potravinami od 90. let?

Podle Hany Friedlaenderové ze společnosti Nielsen Admosphere, která zkoumá nákupní chování spotřebitelů, lze odhadovat, že většina české populace nebude v dohledné době ochotna platit za běžné nákupy potravin výrazně více. Zároveň ale doplnila, že v souvislosti s větším důrazem na kvalitu a čerstvost potravin čeští spotřebitelé své náklady na nakupování potravin v posledních letech mírně zvýšili. Jedním z důvodů této tendence však může být i postupný růst cen potravin. Podle posledních statistik Českého statistického úřadu se jejich ceny v říjnu meziročně zvýšily o 1,6 procenta. Nejvíce přitom podražily mléčné výrobky, některé druhy zeleniny či exotické ovoce. I přes cenové výkyvy však spotřebitelé složení svých nákupních košíků příliš nemění. „Lidé ve většině případů kupují stejný sortiment jako dříve. Prodeje se neliší ani regionálně. Ať už se jedná o kávu, pivo, či jogurty, tento sortiment se prodává všude, liší se pouze značka, podle toho, která je v daném regionu oblíbená,“ doplnil Mazák.

Hlavní role při nakupování potravin je také stále cena

Ačkoliv cena pro většinu Čechů při nakupování potravin stále představuje hlavní rozhodující faktor, slevové akční letáky jsou dnes podle Mazáka spíše přežitkem. Potvrzuje to také průzkum společnosti Nielsen z loňského roku, kde se více než polovina respondentů vyslovila, že nenachází zábavu ve vyhledávání slev. „Daleko podstatnější jsou jiné formy marketingu v čele s trvale nízkými cenami. Zákazník tento faktor vnímá, a výrobek tak není ani třeba zařazovat do letáku. Lidé se dnes dívají na všechny ceny a hodnotí, jestli obchod je nebo není levný. V jejich rozhodování tak hraje hlavní roli spíše celková cenová politika obchodu než srovnání cen několika málo položek. V tomto směru dnes vyhrávají právě malé prodejny nezávislého trhu,“ řekl předseda Družstva CBA.

Jak se čeští spotřebitelé budou chovat v budoucnu, je přitom podle Mazáka těžké předpovědět, hlavní roli ovšem bude nejspíše hrát hospodářská situace v zemi. „Jestli bude ekonomika růst a lidé budou bohatší, bude růst prodej dražších a kvalitnějších výrobků. Pokud dojde k recesi, lidé budou tíhnout k levnějším, méně kvalitním produktům,“ uzavřel.