Dnes je 28. 03. 2024

Poptávka po obalové technice vzrůstá. Nejvíce ji využívají nemocnice a vývařovny

Autor: Redakce
Rubrika: Z trhu
Dub 26th, 2014
0 komentářů

V České republice se v posledních letech poptávka po kvalitní obalové technice stále zvyšuje. Nejen firmy působící v potravinářském průmyslu, ale i běžní spotřebitelé si oblíbili obalové produkty s vyšší přidanou hodnotou. Podle statistik společnosti Blatinie, která se zabývá výrobou plastových obalů a prodejem balicích technologií, se poptávka po termoformovaných obalech v uplynulém roce zvýšila téměř o 15 %. Hlavním důvodem je jejich vysoká hygieničnost a snadná manipulovatelnost.

Vzhledem k tomu, že se životní tempo populace stále zvyšuje, vzrůstá i poptávka po obalech umožňujících snadnou a rychlou manipulaci se zabalenými pokrmy. Plastové obaly v Česku jsou v současnosti nejvíce rozšířeny v potravinářském průmyslu. Ačkoliv se běžně využívají v řeznictví, lahůdkářství nebo v cukrárnách, mezi největší odběratele patří firmy poskytující závodní stravování v nepřetržitém provozu. „Jedná se většinou o nemocnice, jídelny a vývařovny. Tyto podniky měsíčně odeberou až několik milionů kusů polypropylenových misek,“ sdělil Bohdan Daněk, výrobní ředitel společnosti Blatinie, která se zabývá výrobou plastových obalů a technologií určených pro různá odvětví průmyslu. Díky speciálním vlastnostem obalů se jídla mohou převážet, skladovat a zůstat přitom čerstvá. „Jejich hlavní výhodou je hygieničnost a snadná manipulovatelnost. Oproti klasickým jídlonosičům poskytují vyšší komfort. Tím, že slouží k jednorázovému použití, nemusí se složitě vymývat a splňují vyšší hygienické požadavky“ dodal Daněk.

Kvalitní obalovou techniku hojně využívají nejen potravinářské společnosti, ale rovněž obchodní řetězce. Sítě hypermarketů již dnes svým zákazníkům nabízí sortiment hotových jídel, polévek i rychlého občerstvení. „V současnosti dochází ke změnám životního stylu. Pracovní doba se stále prodlužuje a lidé mají méně času na jídlo. Díky tomu roste poptávka po hotových jídlech a občerstveních, která si může vzít člověk s sebou na cestu, případně je může sníst na pracovišti,“ vysvětlila tisková mluvčí společnosti Globus ČR Pavla Hobíková. Pokrmy, které jsou určeny ke konzumaci mimo vlastní prodejnu, musí být odpovídajícím způsobem baleny. „Kvalitní obalový materiál je díky svým vlastnostem schopen udržet jídlo čerstvé, brání kontaminaci potravin a v některých případech může dokonce prodloužit i termín doporučené spotřeby,“ doplnila Hobíková.